Polędwiczka wieprzowa z rękawa

4.35 (225 ocen)

pyszne soczyste mięso, doskonałe na niedzielny obiad

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (u mnie ok 70 dag),
    5 ziemniaków,
    1 mała cebula,
    1 marchew,
    przyprawa do ziemniaków,
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Składniki marynaty:
    1 ząbek czosnku,
    2 łyżki musztardy,
    0,5 łyżeczki soli,
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
    szczypta pieprzu,
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

4.35 (225 ocen)

Polędwiczka wieprzowa z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy składniki na marynatę, smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy 45- 50 min w 180 stopniach.
    Po upieczeniu polędwicę kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z warzywami.

Porady

tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować