Pieczeń z indyka z żurawiną, morelami i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy nadzienie: Do garnka wkładamy żurawinę, pistacje, morele, skórkę pomarańczową, 80 ml soku pomarańczowego, 2 łyżki whisky, łyżkę masła, 2 łyżeczki suszonego estragonu i cynamon i zagotowujemy. Następnie odstawiamy na 15 minut, a po tym czasie dodajemy jajko i wszystko mieszamy.
2.Pierś z indyka przekrajamy w poprzek tworząc kieszeń. Delikatnie ją rozbijamy, a następnie nacieramy estragonem, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie kieszeń wypełniamy przygotowanym nadzieniem, zwijamy i związujemy nitką lub sznurkiem.
3.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 250 ml soku pomarańczowego, 125 ml białego wina oraz łyżkę miodu i mieszamy. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy pieczeń, polewamy ją 2 łyżkami oleju i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut. W trakcie pieczenia, mniej więcej co 15 minut warto polewać pieczeń zalewą.
Komentarze