Pieczeń z indyka ze śliwkami i morelami

4.49 (148 ocen)

Pyszna pieczeń ze śliwkami i morelami. Mięsko jest kruche i soczyste o lekkim korzennym aromacie.

Składniki:

  • - pierś z indyka (ok. 700g)
    - 100 g suszonych śliwek
    - ok. 70 g suszonych moreli
    - przyprawa korzenna
    - estragon
    - sos sojowy
    - dżem śliwkowy
    - łyżka masła
    - łyżka octu winnego
    - 5-6 łyżek miodu
    - sól
    - świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń z indyka ze śliwkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: mieszamy 4 łyżki sosu sojowego, 5-6 łyżek miodu, 3 łyżki octu winnego i 4 łyżki dżemu śliwkowego. Tak przygotowaną marynatę zagotowujemy i gotujemy przez ok. 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • 2. Następnie przygotowujemy nadzienie: suszone śliwki i morele kroimy w paski. Dodajemy do nich łyżkę masła oraz 2 łyżki dżemu śliwkowego i 2 łyżeczki przyprawy korzennej.
  • 3. Pierś z indyka przekrajamy w poprzek tworząc kieszeń. Delikatnie ją rozbijamy tłuczkiem, następnie nacieramy estragonem i odrobiną soli oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • 4. Kieszeń wypełniamy przygotowanym nadzieniem, zwijamy w roladę i związujemy białą bawełnianą nitką. Następnie mięso wkładamy do woreczka i wlewamy marynatę. Woreczek obracamy kilka razy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • 5. Tak przygotowane mięso wyciągamy z woreczka i wkładamy do naczynia żaroodpornego (nie przykrywamy) i wlewamy trochę gorącej wody. Marynatę zostawiamy. Pieczeń wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia, co 15 minut, mięso polewamy pozostałą marynatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Morele Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować