Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach. Zasalamy solą (około 1/2 łyżki) i odstawiamy na około 20 min. Następnie odciskamy z nadmiaru wody.
2.Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy na rozgrzaną patelnię tak, aby odparowały z wody, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, masło i delikatnie podsmażamy. Studzimy.
3.Do cukinii dodajemy starte na tarce o grubych oczkach: marchewkę, seler, ser żółty. Następnie pokrojoną natkę pietruszki, żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, bułkę tartą, kaszę mannę, usmażone pieczarki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby, gdy masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej.
4.Masę wykładamy do wyłożonej folią aluminiową , natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki. Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 60 min.
5.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych dodajemy koncentrat pomidorowy i ubijamy jeszcze przez chwilkę do wymieszania się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wykładamy na podpieczony pasztet. Pieczemy jeszcze w piekarniku przez około 20 min.
6.Upieczony pasztet pozostawiamy w foremce do wystygnięcia, schładzamy, wyciągamy z foremki i kroimy w grube plastry. Smacznego.
Porady
Do pasztetu możemy dodać ulubione przyprawy i zioła np. paprykę, tymianek, czosnek, kurkumę itp.
Komentarze