Pasztet z cukinii

4.51 (198 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolorowy, aromatyczny pasztet warzywny z pomidorową bezą. Świetnie smakuje schłodzony, podany np. do kanapek, wędlin, sosów.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cukinii zielonej i żółtej(3-4 sztuki ),
    2 średniej wielkości cebule,
    2 średniej wielkości marchewki,
    1/2 małego selera,
    200g sera żółtego,
    250g pieczarek,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 duże jajka,
    1 szklanka bułki tartej,
    1/2 szklanki kaszy manny ,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego np. Pudliszki,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
    wąska blaszka 14x30 (ja zrobiłam dwie porcje pasztetu na 2 blaszki)
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z cukinii 1. Cukinię ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach. Zasalamy solą (około 1/2 łyżki) i odstawiamy na około 20 min. Następnie odciskamy z nadmiaru wody.
  • 2. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy na rozgrzaną patelnię tak, aby odparowały z wody, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, masło i delikatnie podsmażamy. Studzimy.
  • Pasztet z cukinii 3. Do cukinii dodajemy starte na tarce o grubych oczkach: marchewkę, seler, ser żółty. Następnie pokrojoną natkę pietruszki, żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, bułkę tartą, kaszę mannę, usmażone pieczarki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby, gdy masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej.
  • Pasztet z cukinii 4. Masę wykładamy do wyłożonej folią aluminiową , natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki. Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 60 min.
  • 5. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych dodajemy koncentrat pomidorowy i ubijamy jeszcze przez chwilkę do wymieszania się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wykładamy na podpieczony pasztet. Pieczemy jeszcze w piekarniku przez około 20 min.
  • Pasztet z cukinii 6. Upieczony pasztet pozostawiamy w foremce do wystygnięcia, schładzamy, wyciągamy z foremki i kroimy w grube plastry. Smacznego.

Porady

Do pasztetu możemy dodać ulubione przyprawy i zioła np. paprykę, tymianek, czosnek, kurkumę itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować