Pasztet z cukinii

  • wyświetlono: 1033 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kolorowy, aromatyczny pasztet warzywny z pomidorową bezą. Świetnie smakuje schłodzony, podany np. do kanapek, wędlin, sosów.

WIN_20190330_14_59_35_Pro
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kg cukinii zielonej i żółtej(3-4 sztuki ),
2 średniej wielkości cebule,
2 średniej wielkości marchewki,
1/2 małego selera,
200g sera żółtego,
250g pieczarek,
2 łyżki masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 duże jajka,
1 szklanka bułki tartej,
1/2 szklanki kaszy manny ,
1 łyżka koncentratu pomidorowego np. Pudliszki,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
wąska blaszka 14x30 (ja zrobiłam dwie porcje pasztetu na 2 blaszki)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z cukinii

  • Pasztet z cukinii1. Cukinię ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach. Zasalamy solą (około 1/2 łyżki) i odstawiamy na około 20 min. Następnie odciskamy z nadmiaru wody.
  • 2. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy na rozgrzaną patelnię tak, aby odparowały z wody, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, masło i delikatnie podsmażamy. Studzimy.
  • Pasztet z cukinii3. Do cukinii dodajemy starte na tarce o grubych oczkach: marchewkę, seler, ser żółty. Następnie pokrojoną natkę pietruszki, żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, bułkę tartą, kaszę mannę, usmażone pieczarki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby, gdy masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej.
  • Pasztet z cukinii4. Masę wykładamy do wyłożonej folią aluminiową , natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki. Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 60 min.
  • 5. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych dodajemy koncentrat pomidorowy i ubijamy jeszcze przez chwilkę do wymieszania się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wykładamy na podpieczony pasztet. Pieczemy jeszcze w piekarniku przez około 20 min.
  • Pasztet z cukinii6. Upieczony pasztet pozostawiamy w foremce do wystygnięcia, schładzamy, wyciągamy z foremki i kroimy w grube plastry. Smacznego.

Porady

Do pasztetu możemy dodać ulubione przyprawy i zioła np. paprykę, tymianek, czosnek, kurkumę itp.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiCukiniaPasztetpasztet z cukinipasztet z cukiniipasztet warzywnypasztet z warzywami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet z cukinii

Dodane przez: lubieplacki

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii jest potrawą,...

Pasztet z cukinii

Dodane przez: anusiakolodziej

Pasztet z cukinii

Pierwszy raz piekłam ten pasztet...

Najlepiej smakuje polany keczupem.

Dodane przez: anetka0209

Pasztet z cukinii

Pyszny pasztet dla wegetarian i...

pasztet

Dodane przez: dusiowa

pasztet z cukinii

pyszny wege pasztet

Jesienny pasztet z cukinii

Dodane przez: kamila_181

Jesienny pasztet z cukinii

Wszyscy się nim zajadamy i migiem...

pasztet z cukinii

Dodane przez: IlonaAlbertos

Wegetariański pasztet z cukinii

Danie dla wielbicieli cukinii i...