Pasztet z cukinii

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polecam Państwu przygotowanie takiego pasztetu będziecie zachwyceni tak jak i ja

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg i 850 g młodej cukinii,
    1 łyżka soli drobnej,
    2 średnie cebule,
    1 duża marchew,
    3/4 szklanki oleju,
    3 jajka perliczki lub 2 kurze,
    1 szklanka kaszy manny,
    1 średni korzeń pietruszki,
    4 - 5 plastrów wędzonej pachwiny ( można pominąć ),
    1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
    1 szczypta rozmarynu,
    4 ząbki czosnku,
    2 łyżeczki przyprawy pomidor z bazylią i czosnkiem,
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet 1. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynowej następnie posolić i pozostawić do czasu aż puści sok
  • pasztet 2. Na rozgrzany olej dodać pachwinę pokrojoną w kostkę oraz cebulę podsmażyć na lekko rumiany kolor a następnie dodać marchew i korzeń pietruszki starty na tarce jarzynowej i także podsmażyć
  • pasztet 3. Do startej odciśniętej cukinii dodać żółtka a białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do całości dodać przyprawy, wystudzone warzywa z patelni z całą zawartością oraz wsypać kaszę. wymieszać dodać ubitą piane i także wymieszać
  • pasztet 4. Przygotowane pasztety w foremkach 21/10 wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni na dnie piekarnika wstawić miskę z woda piec godzinę do ładnego zarumienienia się wierzchu pasztetów. Po upieczeniu ostudzić i wstawić do lodówki
  • pasztet 5. Pasztet idealnie nadaje się na kanapki do śniadania lub na kolację
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować