Pasztet drobiowy z jajem i chrzanową nutką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Moje drugie podejście do pasztetu i na szczęście znów udane:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 400 g podgardla wieprzowego świeżego bez skóry
    1 kg mięsa drobiowego (np.: filety z udźca kurczaka,mięso gulaszowe z kurczaka)
    200 g wątróbki drobiowej
    6 jajek
    50 g świeżego chrzanu
    1 szklanka wywaru mięsnego (od gotowania mięsa)
    7 jagód jałowca
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 goździki
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
    masło do wysmarowania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasztet

Pasztet drobiowy z jajem i chrzanową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgardle umyć,osuszyć i przełożyć do dużego garnka. Dodać jałowiec,ziele ang. i goździki. Zagotować. Zebrać szumowinę która będzie tworzyć się na powierzchni. Gdy szumowanie ustanie gotować przez 5 minut i dodać umyte i osuszone mięso z kurczaka ( razem z tłuszczem),oraz sól. Gotować do momentu aż mięso będzie całkowicie miękkie. Odcedzić ale około 1 szklanki wywaru pozostawić. Mięso zostawić aby wystygło. Umytą i oczyszczoną wątróbkę włożyć do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Odcedzić,ostudzić. W między czasie ugotować na twardo 3 jajka,ostudzić i obrać ze skorupek
  • etapy mielenia mięsa 2. Zimne mięso podzielić na 3 części i po jednej części wrzucać do blendera (wątróbkę też). Zmiksować,przełożyć do miski. Zmielone mięso ponownie podzielić na 3 części i po jednej wrzucać do blendera i miksować. Dla ułatwienia pracy wlać 3-4 łyżki wywaru mięsnego. Zmiksowane mięso znów włożyć do miski. Ponownie podzielić i po raz trzeci zmiksować blenderem. Sprzęt ustawić na najwyższe obroty ( u mnie prędkość turbo). Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami maszynki do mięsa elektrycznej lub ręczna dobrze pracuje to można zmielić mięso 3 krotnie w maszynce,moja maszynka ledwo żyje więc użyłam blendera i uważam,że jakość zmielenia nie jest gorsza a mniej ręka boli:)).
  • starty chrzan 3. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ( w maiarę możliwości zrobić to szybko bo bardzo szczypie w oczy).Do zmielonego mięsa dodać pieprz oraz chrzan,wymieszać. Następnie dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać je w masę mięsną.
  • jajka ułozyć na mięsie 4. Keksówkę wysmarować masłem i ułożyć na dnie około 1/3 masy mięsnej. Na masę położyć w równej odległości jajka ugotowane na twardo i przykryć reszta masy. Można na powierzchni zrobić wzorek ale nie jest to konieczne:) Do nagrzanego do 180 st piekarnika wstawić pasztet i piec około 50-60 minut,aż góra delikatnie zbrązowieje. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Drób Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować