Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki mielimy w maszynce z otworem o dużych oczkach. Następnie kapustę kiszoną odciśnij lekko z nadmiaru soku i również mielimy. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki i zmiel w maszynce. Wszystkie zmielone produkty wkładamy do dużego garnka i dusimy tak długo aż odparuje nadmiar soku. Doprawiamy dobrze pieprzem i lekko solą. Taki farsz powinien być lekko sypki,bez soku. Przepis krok po kroku jak zrobić farsz znajdziesz tutaj http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swiateczny-farsz-do-krokietow-pierogow-i-uszek
2.Mąkę wsyp do miski , pokrusz drożdże,wsyp cukier i sól. Dodaj olej. Dodaj wodę i zagniataj ciasto. Wlej najpierw 3/4 szklanki wody ponieważ resztę wody dodawaj stopniowo aby wyregulować gęstość ciasta. Mąki są różne i czasem wychodzi mniej wody , a czasem więcej. wszystkie składniki zagniatamy aby ciasto odchodziło od dłoni i było elastyczne. Tak jak na zdjęciu. Odstaw ciasto na 20 minut aż do wyrośnięcia.
3.Następnie podziel ciasto na 3 części. Wyłóż jedną część ciasta na blat podsypany mąka i rozwałkuj na prostokąt.
4.Wyłóż farsz i rozsmaruj na całości. Złóż boki do środka i zwiń zwarcie w rulon.
5.Tak przygotowany rulon ponacinaj pod skosem.
6.Ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapiekaj około 10-15 minut
Komentarze