Paszteciki z kapustą i grzybami

4.48 (145 ocen)

  • 2 godz.

Paszteciki z kapustą i grzybami idealne do czerwonego barszczyku

  • 2 godz.

Składniki:

  • (około 20 sztuk)

    na ciasto:
    450 g mąki
    30 g drożdży
    2 żółtka
    100 g masła
    200 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    farsz:
    400 g kapusty kiszonej
    100 g suszonych grzybów
    lub
    10 pieczarek i 5 grzybów mun
    2 cebule
    ziele angielskie kilka sztuk
    3-4 liście laurowe
    sól, pieprz do smaku
    oliwa do smażenia

    do posmarowania:
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    kminek
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklance mleka z dodatkiem cukru i jedną łyżka mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce czekamy aż zaczną pracować (zwiększą objętość, lekko się spienią)
    Do misy przesypujemy resztę mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, rozpuszczone przestudzone masło, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na dość plastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

    farsz:
    Grzyby moczymy przez całą noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie,aż zmiękną (około godzinę). Ugotowane kroimy.
    (Jeśli używamy pieczarek to obieramy je, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z zeszklona cebulą)

    Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą, odsączamy, kroimy. Przekładamy do oddzielnego garnka, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 2 godzin (od czasu do czasu trzeba kapustę przemieszać)
    Ugotowaną odcedzamy, wyciskamy dokładnie wodę i kroimy drobno.

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na złoty kolor

    Kapustę, grzyby i cebulę mieszamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem.

    wykonanie:
    Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 kawałki, rozwałkowujemy na prostokąt, wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zawijamy w rulon. Każdy z rulonów kroimy na mniejsze kawałki.

    Tak powstałe paszteciki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy kminkiem. Odstawiamy na kilka minut aby podrosły.

    Paszteciki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować