Pieczone paszteciki z mięsem i pieczarkami

  • wyświetlono: 2973 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Delikatne, miękkie, wypełnione dużą ilością farszu na bazie soczystego mięsa z kurczaka, pieczarek i aromatycznych dodatków pieczone paszteciki to świetny dodatek do tradycyjnego czerwonego barszczu. Sprawdzą się również w postaci gorącej przekąski na imprezowym stole.

Ewelina Marcin
  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
330g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
2 jajka
150ml mleka
110g masła extra
2 łyżki masła
szczypta soli

Masa mięsna:
300g ugotowanego mięsa z kurczaka
250g pieczarek
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 bułka kajzerka
2 szklanki mleka
1 jajko
1 białko
2 łyżki masła
sól
pieprz

Dodatkowo:
olej do wysmarowania formy
1 rozkłócone jajko
sezam

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone paszteciki z mięsem i pieczarkami

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier, mleko i dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, masło, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Masa mięsna:
    Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze części, a cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki
    i smażyć kilka minut. Następnie dodać cebulę, czosnek i jeszcze chwilę razem smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
    Bułkę zalać mlekiem i moczyć około 1 godzinę. Po tym czasie dokładnie odcisnąć nadmiar mleka.
    Mięso gotowane z kurczaka, przesmażone pieczarki z cebulą i bułkę zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wszystko przełożyć do miski, dodać jajko i białka i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1cm. Następnie nożem pokroić na prostokąty o wymiarach 10x6cm. Na każdym prostokącie ułożyć farsz i zlepić w rolkę. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia, a następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25minut.
  • 5. Paszteciki podawać z czerwonym barszczem lub same z dodatkiem ketchupu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczarkisezampasztecikiświętaprzekąskaobiadpieczenieboże narodzeniesmaczneszybkiepieczonedo barszczuna przekąskę

Komentarze

Podobne przepisy

Przepyszne paszteciki

Dodane przez: Mała0801

Paszteciki z mięsem w cieście francuskim...

Przepyszne są dodatkiem najczęściej...

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Dodane przez: ankad21

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Wspaniałe, kruchutkie z pysznym...

EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM

Dodane przez: magdzia44448

EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM

Błyskawiczne paszteciki wegetariańskie...

WIELKANOCNE PASZTECIKI Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ

Dodane przez: magdzia44448

PASZTECIKI Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ

Idealnie sprawdzą się jako imprezowa...

Paszteciki z soczewicą i grzybami

Dodane przez: czarrna

Paszteciki z soczewicą i grzybami

Paszteciki na wigilijny stół :)

Dodane przez: KingaM4444

Paszteciki z pieczarkami

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE