Papryka po chorwacku

3.67 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Papryka po chorwacku to papryka konserwowa w musztardzie. To przysmak chorwacki dodawany do pieczonych mięs, pieczywa, wędlin oraz wykorzystywany również jako farsz. Moja córka uwielbia ją jako dodatek do obiadu, zachęcam do przygotowania :-)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 dużych papryk
    300 g musztardy (u mnie pół na pół sarepska i chrzanowa)
    150 ml dobrego oleju
    1 łyżka miodu


    Zalewa:

    150 ml octu 10%
    150 ml wody
    6 liści laurowych
    10 kulek pieprzu
    2 kulki ziela angielskiego
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki drobnego cukru
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Papryka po chorwacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka po chorwacku 1. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w paski. Przygotować zalewę: wlać wodę i ocet do garnka, dodać liście laurowe, kulki pieprzu i ziela angielskiego, wsypać sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i zalewę gotować do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Do gorącej zalewy dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i gotować jeszcze 5-10 minut. Papryka musi zmięknąć. Do miski dodać musztardy, olej i łyżkę miodu. Całość wymieszać trzepaczką. Ugotowaną paprykę odcedzić, ostudzić i wyciągnąć kulki pieprzu, ziela oraz liście laurowe. Paprykę przełożyć do większej miski, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Paprykę z musztardą włożyć do 0,5 litrowych słoików - 5 szt (u mnie mniejsze). Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować