Cuspajz, czyli kapusta po chorwacku

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zainspirowana ostatnim numerem PP, w którym wspomniano o cuspajzie, postanowiłam zrobić jej wersję ze strony geniuskitchen.com, która wg jej autora liczy sobie około 200 lat. Wypróbowałam wersję na gęsto, serwowaną do grillowanego mięsa oraz w formie zupy. Ta ostatnia zdobyła nasza serca.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Główka młodej kapusty
    100 g surowego boczku pokrojonego w kostkę
    4 ziemniaki
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Cuspajz, czyli kapusta po chorwacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować. W dużym garnku zagotować wodę, a następnie włożyć kapustę na minutę do wrzątku.
  • 2. W tym samym czasie, w drugim garnku wytapiamy tłuszcz z boczku. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek. Kiedy lekko się podsmaży, wsypujemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy z boczkiem i czosnkiem. Posypujemy słodką papryką i rozrabiamy kilkoma kroplami zimnej wody.
  • 3. Do powstałej zasmażki z boczkiem i czosnkiem dodajemy wyciągniętą z wrzątku kapustę oraz surowe, pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Podlewamy wodą, w której wcześniej obgotowaliśmy kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 20 minut, dopóki ziemniaki nie zmiękną.

Porady

Cuspajz podajemy do grillowanego mięsa lub jemy z chlebem jako zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Kapusta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować