Papryka po chorwacku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bardzo dobra i szybka w przygotowaniu sałatka z papryki oraz ziół z dodatkiem musztardy. Taki otwarty zimą słoiczek będzie jak znalazł do obiadu, kanapek a latem do kiełbaski z grilla. Produkty sezonowe i łatwo dostępne w sklepach.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
    2 słoiczki małe musztardy łagodnej
    szklanka oleju

    Zalewa:
    2 szklanki octu 10%
    2 szklanki wody
    3 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki soli
    kilka ziaren kolorowego pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    ok 8 listków laurowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Papryka po chorwacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie i małe paseczki lub w kostkę jak kto lubi. Z wody, octu, cukru oraz soli robimy zalewę dodajemy kolorowy pieprz, ziele angielskie oraz listki laurowe. Zalewy wychodzi mało ale taka ilość spokojnie wystarcza, dodajemy paprykę i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania. Paprykę przecedzamy, wylewając zalewę bez dodatków, przelać zimną wodą.
  • papryka 2. Musztardę wymieszać z oliwą trzepaczką dodać paprykę z przyprawami. Do czystych i suchych słoiczków nałożyć paprykę.
  • 3. Słoiczki pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania. Wynieść w chłodne i suche miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować