Bardzo dobra i szybka w przygotowaniu sałatka z papryki oraz ziół z dodatkiem musztardy. Taki otwarty zimą słoiczek będzie jak znalazł do obiadu, kanapek a latem do kiełbaski z grilla. Produkty sezonowe i łatwo dostępne w sklepach.
60 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
3 kg papryki czerwonej
2 słoiczki małe musztardy łagodnej
szklanka oleju
Zalewa:
2 szklanki octu 10%
2 szklanki wody
3 łyżki cukru kryształu
2 łyżki soli
kilka ziaren kolorowego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
ok 8 listków laurowych
Papryka po chorwacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie i małe paseczki lub w kostkę jak kto lubi. Z wody, octu, cukru oraz soli robimy zalewę dodajemy kolorowy pieprz, ziele angielskie oraz listki laurowe. Zalewy wychodzi mało ale taka ilość spokojnie wystarcza, dodajemy paprykę i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania. Paprykę przecedzamy, wylewając zalewę bez dodatków, przelać zimną wodą.
2.Musztardę wymieszać z oliwą trzepaczką dodać paprykę z przyprawami. Do czystych i suchych słoiczków nałożyć paprykę.
3.Słoiczki pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania. Wynieść w chłodne i suche miejsce.
Komentarze