Papryka po chorwacku

4.25 (216 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na taką paprykę już kilka razy przewijał mi się przez ręce ale dopiero teraz zdecydowałam się ją zrobić. Efekt bardzo mnie zadowolił i wiem, że będę robiła ją częściej bo jest bardzo smaczna. Idealnie pasuje do wędlin, mięs, jako dodatek do kanapek a także można nią faszerować np. jajka na twardo. Na pewno znajdzie jeszcze wiele zastosowań w mojej kuchni :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok.10 - 12 papryk (mogą być różnokolorowe)
    1 szklanka octu
    1 szklanka wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    kilka ziaren kolorowego pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    ok. 5 listków laurowych
    mały słoik musztardy łagodnej (240 g)
    pół szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.25 (216 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z papryki

Papryka po chorwacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w wąskie paseczki.
  • 2. Z wody, octu, cukru, soli i przypraw przygotować zalewę. Włożyć do niej paprykę i zagotować. Ilość zalewy w stosunku do papryki jest naprawdę niewielka ale wystarczy by papryka nam zmiękła. Od momentu zagotowania, gotować ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.
  • 3. Przecedzić paprykę i pozostawić do ostygnięcia. Zalewę wylać.
  • 4. Musztardę i olej wymieszać przy pomocy trzepaczki. Dodać zimną paprykę. Wymieszać.
  • 5. Nałożyć do słoików i mocno zakręcić. Z podanych składników powinno wyjść ok. 4 słoików 330 ml. Nie wymaga pasteryzacji, spokojnie wytrzyma całą zimę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować