PASTERYZOWANA PAPRYKA PO CHORWACKU

4.51 (143 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Papryka po chorwacku to przysmak, który podaje się jako dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pieczywa lub można użyć jako farsz. Papryka tak przygotowana jest ostra i lekko słodkawa w smaku.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    12-15 dużych, czerwonych, mięsistych papryk
    musztarda 250 -300 g ( sarepska i delikatesowa )
    150 ml oleju
    1 łyżka miodu
    ZALEWA :

    150 ml octu 10 %
    150 ml wody
    6 liści laurowych
    10 kulek pieprzu
    2 kulki ziela
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pasteryzowana papryka po chorwacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
    W dużym garnku wymieszać składniki zalewy, dodać wszystkie przyprawy i ogrzać aż cukier i sól się rozpuści. Następnie dodać całą pokrojoną paprykę. Garnek przykrywamy i kiedy wszystko zacznie się gotować mieszamy paprykę co jakiś czas. Po około 7 minutach, kiedy papryka zmięknie należy ją odcedzić i wybrać kulki pieprzu i ziela oraz liście laurowe.
    Musztardę mieszamy z olejem i miodem.
    W dużej misce mieszamy warzywa i sos musztardowy.
    Nakładamy do czystych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w wodzie około 5-7 minut licząc czas od zagotowania się wody.
    Przechowujemy w chłodnym miejscu.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować