Papryka po chorwacku to przysmak, który podaje się jako dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pieczywa lub można użyć jako farsz. Papryka tak przygotowana jest ostra i lekko słodkawa w smaku.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI :
12-15 dużych, czerwonych, mięsistych papryk
musztarda 250 -300 g ( sarepska i delikatesowa )
150 ml oleju
1 łyżka miodu
ZALEWA :
150 ml octu 10 %
150 ml wody
6 liści laurowych
10 kulek pieprzu
2 kulki ziela
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
Pasteryzowana papryka po chorwacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
W dużym garnku wymieszać składniki zalewy, dodać wszystkie przyprawy i ogrzać aż cukier i sól się rozpuści. Następnie dodać całą pokrojoną paprykę. Garnek przykrywamy i kiedy wszystko zacznie się gotować mieszamy paprykę co jakiś czas. Po około 7 minutach, kiedy papryka zmięknie należy ją odcedzić i wybrać kulki pieprzu i ziela oraz liście laurowe.
Musztardę mieszamy z olejem i miodem.
W dużej misce mieszamy warzywa i sos musztardowy.
Nakładamy do czystych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w wodzie około 5-7 minut licząc czas od zagotowania się wody.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego.
Komentarze