PASTERYZOWANA PAPRYKA PO CHORWACKU

  • wyświetlono: 902 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Papryka po chorwacku to przysmak, który podaje się jako dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pieczywa lub można użyć jako farsz. Papryka tak przygotowana jest ostra i lekko słodkawa w smaku.

Mariola123
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI :

12-15 dużych, czerwonych, mięsistych papryk
musztarda 250 -300 g ( sarepska i delikatesowa )
150 ml oleju
1 łyżka miodu
ZALEWA :

150 ml octu 10 %
150 ml wody
6 liści laurowych
10 kulek pieprzu
2 kulki ziela
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

PASTERYZOWANA PAPRYKA PO CHORWACKU

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
    W dużym garnku wymieszać składniki zalewy, dodać wszystkie przyprawy i ogrzać aż cukier i sól się rozpuści. Następnie dodać całą pokrojoną paprykę. Garnek przykrywamy i kiedy wszystko zacznie się gotować mieszamy paprykę co jakiś czas. Po około 7 minutach, kiedy papryka zmięknie należy ją odcedzić i wybrać kulki pieprzu i ziela oraz liście laurowe.
    Musztardę mieszamy z olejem i miodem.
    W dużej misce mieszamy warzywa i sos musztardowy.
    Nakładamy do czystych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w wodzie około 5-7 minut licząc czas od zagotowania się wody.
    Przechowujemy w chłodnym miejscu.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykaPrzetwory
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pasteryzowana cukinia dla dziecka.

Dodane przez: MagdalenaS

Pasteryzowana cukinia dla dziecka.

Cukinia zawiera mnóstwo witamin....

Kalarepa pasteryzowana dla niemowląt

Dodane przez: AnetaJ

Kalarepa pasteryzowana dla niemowląt

Kalarepę można podać już po 6 miesiącu....

Fasolka szparagowa pasteryzowana

Dodane przez: rzelkazag

Fasolka szparagowa pasteryzowana

Smak lata zamknięty w słoiczku....

image-0529q41

Dodane przez: mamajagody_2010

Pasteryzowana cukinia

Idealny dodatek do ciast, deserów,...

Podgrzybki marynowane pateryzowane w piekarniku

Dodane przez: rena123

Podgrzybki marynowane pasteryzowane w piekarniku

Podgrzybki w zwykłej marynacie...

Dodane przez: AnetaJ

Sałatka ogórkowa pikantna pasteryzowana

Przedstawiam kolejny przepis od...