Pampuchy z sosem malinowym

4.48 (202 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smak dzieciństwa:) Smaczne, puszyste i sprężyste kluski na parze.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    30 g drożdży
    2 jajka
    1 szkl mleka
    3 płaskie łyżki masła
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    dodatkowo:
    400g malin
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Pampuchy z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier należy wymieszać z łyżką ciepłego mleka, a następnie z łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z jajkami, mlekiem i wyrośniętym rozczynem z drożdży. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie nam się odlepiać od dłoni.
    Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Łyżką nabieramy porcje wyrośniętego ciasta, delikatnie spłaszczamy je i formujemy kulki.
    Układamy na ściereczce i zostawiamy na ok pół godziny, przykrywając drugą ściereczką, aż kluski trochę podrosną.
    W garnku gotujemy wodę, na wierzch garnka nakładamy specjalne płaskie sito, jeżeli takiego nie mamy wystarczy gaza lub lniana ściereczka obwiązana gumką. Układamy na niej kluski, tak aby się nie zlepiały i parujemy pod przykryciem ok 10 min.
    50 g malin zostawiamy do dekoracji a 350g malin blendujemy z cukrem polewamy gotowe pampuchy i dekorujemy malinami. Smacznego.

Porady

Pampuchy można podawać również z gulaszem mięsnym jako danie główne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować