Pampuchy z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i cukier należy wymieszać z łyżką ciepłego mleka, a następnie z łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z jajkami, mlekiem i wyrośniętym rozczynem z drożdży. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie nam się odlepiać od dłoni.
Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Łyżką nabieramy porcje wyrośniętego ciasta, delikatnie spłaszczamy je i formujemy kulki.
Układamy na ściereczce i zostawiamy na ok pół godziny, przykrywając drugą ściereczką, aż kluski trochę podrosną.
W garnku gotujemy wodę, na wierzch garnka nakładamy specjalne płaskie sito, jeżeli takiego nie mamy wystarczy gaza lub lniana ściereczka obwiązana gumką. Układamy na niej kluski, tak aby się nie zlepiały i parujemy pod przykryciem ok 10 min.
50 g malin zostawiamy do dekoracji a 350g malin blendujemy z cukrem polewamy gotowe pampuchy i dekorujemy malinami. Smacznego.
Porady
Pampuchy można podawać również z gulaszem mięsnym jako danie główne.
Komentarze