PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pączki z marmoladą różanąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/66/afe9f0ff77bffa622efe4cbafbebae4f4817b939.jpeg14042100http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/paczki-z-marmolada-rozana
1.
Do miski wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżką cukru. Kiedy drożdże się rozpuszczą zalać je połową ciepłego mleka, wymieszać z łyżką mąki i odstawić na ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać żółtka, cukier, wódkę, cukier waniliowy, przesianą mąkę, resztę mleka i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i wyrabiać ciasto ok. 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
Uformować z ciasta kulę, przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i formować okrągłe pączki.
Uformowane bułeczki odstawić przykryte jeszcze na 30 minut.
W głębokim naczyniu rozpuścić smalec, podgrzać go do ok. 160' i wrzucać pączki lekko je spłaszczając, smażyć je po 3 minuty z każdej strony. Usmażone pączki odkładać na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Komentarze