Pączki z marmoladą różaną

5 (141 ocen)

Domowe pączki to najlepsze pączki :-)Zniknęły w mgnieniu oka!

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    50g drożdży świeżych
    120g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    5 żółtek
    100 masła
    1 kieliszek wódki

    + 5 kostek smalcu
    + Marmolada różana
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Pączki z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki 1. Do miski wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżką cukru. Kiedy drożdże się rozpuszczą zalać je połową ciepłego mleka, wymieszać z łyżką mąki i odstawić na ok. 15 minut.

    Po tym czasie dodać żółtka, cukier, wódkę, cukier waniliowy, przesianą mąkę, resztę mleka i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i wyrabiać ciasto ok. 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.

    Uformować z ciasta kulę, przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Kiedy podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i formować okrągłe pączki.

    Uformowane bułeczki odstawić przykryte jeszcze na 30 minut.

    W głębokim naczyniu rozpuścić smalec, podgrzać go do ok. 160' i wrzucać pączki lekko je spłaszczając, smażyć je po 3 minuty z każdej strony. Usmażone pączki odkładać na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Ostudzone nadziewać marmoladą za pomocą szprycy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować