Pączki z powidłami i marmoladą

  • wyświetlono: 1436 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne domowe pączki z powidłami śliwkowymi lub marmoladą . Tak dobre pączki robiła chyba tylko moja kochana babcia :)

  • 35 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

1 kg mąki
7 żółtek
1 jajko
20 dag cukru
10 dag drożdży
10 dag roztopionego masła
2 cukry waniliowe
2 -3 łyżki spirytusu
szczypta soli
1/2 litra letniego mleka
Marmolada truskawkowa i powidła śliwkowe Stovit
Tłuszcz do smażenia pączków : smalec lub olej

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki z powidłami i marmoladą

  • 1. Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i połową mleka. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości dobrej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut. Utrzeć jajko i żółtka z pozostałą częścią cukru, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, resztę mleka, szczyptę soli i alkohol. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki i ukażą się na powierzchni ciasta pęcherzyki powietrza. Wlać po trochu roztopione masło, jeszcze chwilę wyrabiać. Wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ciasto nabierać partiami i wykładać na stolnicę posypaną mąką, bardzo lekko wywałkować na grubość 1 ½ - 2 cm i wycinać krążki foremką o średnicy 4 cm. Każdego pączka formować z dwóch krążków : na środku jednego krążka kłaść łyżeczkę nadzienia - marmolady lub powideł śliwkowych, przykrywać drugim krążkiem, dokładnie zlepiać palcami ich brzegi i formować z nich pączki. Układać na stolnicy oprószonej mąką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Przy formowaniu pączków starać się, aby ciasto było równo wałkowane, nadzienie znajdowało się w środku pączka, co powoduje, że tworzące się w trakcie smażenia obrączki na pączkach są równe. Gdy pączki wyrosną, smażyć po 2,5 minuty z każdej strony na złoty kolor w tłuszczu rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Studzić ułożone na ręczniku papierowym. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Do smażenia pączków polecam wykorzystać frytkownicę.

    Link do przepisu : http://ciastamoniki.blogspot.com/2018/02/paczki-z-powidami-i-marmolada.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

powidłaTłusty CzwartekPączkimarmoladaostatkistovitciasta moniki

Komentarze

Podobne przepisy

Baletki z makiem i marmoladą różaną

Dodane przez: programistapogodzinach

Baletki z makiem i marmoladą różaną

Te malutkie kruche, biszkoptowe...

Babeczki z kremem truflowym i powidłem śliwkowym

Dodane przez: Elisa

Babeczki z kremem truflowym i powidłem śliwkowym

Krem truflowy idealnie pasuje do...

Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką

Ten tort chociaż jest bardzo prosty...

Półkruche ciastka z marmoladą

Dodane przez: akrobatka22

Półkruche ciastka z marmoladą

Półkruche ciastka z marmoladą w...

image-16rk24d

Dodane przez: Monika Matysiak

Ciasteczka z powidłami i cynamonem

Pysznie, kolorowo i słodko, czyli...

Kruche z marmoladą

Dodane przez: AnetaJ

Kruche ciasteczka z marmoladą

Pyszne, kruche ciasteczka, których...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE