Pączki z powidłami i marmoladą

4.49 (184 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne domowe pączki z powidłami śliwkowymi lub marmoladą . Tak dobre pączki robiła chyba tylko moja kochana babcia :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki
    7 żółtek
    1 jajko
    20 dag cukru
    10 dag drożdży
    10 dag roztopionego masła
    2 cukry waniliowe
    2 -3 łyżki spirytusu
    szczypta soli
    1/2 litra letniego mleka
    Marmolada truskawkowa i powidła śliwkowe Stovit
    Tłuszcz do smażenia pączków : smalec lub olej
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Pączki z powidłami i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i połową mleka. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości dobrej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut. Utrzeć jajko i żółtka z pozostałą częścią cukru, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, resztę mleka, szczyptę soli i alkohol. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki i ukażą się na powierzchni ciasta pęcherzyki powietrza. Wlać po trochu roztopione masło, jeszcze chwilę wyrabiać. Wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ciasto nabierać partiami i wykładać na stolnicę posypaną mąką, bardzo lekko wywałkować na grubość 1 ½ - 2 cm i wycinać krążki foremką o średnicy 4 cm. Każdego pączka formować z dwóch krążków : na środku jednego krążka kłaść łyżeczkę nadzienia - marmolady lub powideł śliwkowych, przykrywać drugim krążkiem, dokładnie zlepiać palcami ich brzegi i formować z nich pączki. Układać na stolnicy oprószonej mąką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Przy formowaniu pączków starać się, aby ciasto było równo wałkowane, nadzienie znajdowało się w środku pączka, co powoduje, że tworzące się w trakcie smażenia obrączki na pączkach są równe. Gdy pączki wyrosną, smażyć po 2,5 minuty z każdej strony na złoty kolor w tłuszczu rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Studzić ułożone na ręczniku papierowym. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Do smażenia pączków polecam wykorzystać frytkownicę.

    Link do przepisu : http://ciastamoniki.blogspot.com/2018/02/paczki-z-powidami-i-marmolada.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować