Pączki z frużeliną

4 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pączki według niniejszego przepisu są najbardziej zbliżone do tych, które wykonywała zawsze moja babcia. Mimo, że frużelinę stosujemy najczęściej na gofrach, w pączkach będzie stanowić idealne owocowe nadzienie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki;
    - 200 ml mleka;
    - 50 g drożdży;
    - 4 żółka i 1 jajko;
    - 80 g cukru;
    - 60 g masła;
    - 5 kropli olejku cytrynowego;
    - łyżeczka cukru waniliowego;
    - słoiczek frużeliny wiśniowej;
    - 1 l oleju;
    - 200g smalcu;
    - sól.

    ORAZ:
    - roztopione masło do późniejszego formowania pączków;
    - mąkę do podsypania ściereczki;
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki z frużeliną rozczyn 1. W dużej misce (co najmniej 2-litrowej) mieszamy widelcem drożdże z 1 łyżeczką cukru. Kiedy się rozpuszczą, wlewamy letnie mleko i wsypujemy 100g mąki, szczyptę soli, Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn potroi objętość.
  • pączki z frużeliną kogel mogel 2. Żółtka z jajkiem ubijamy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści (kogel-mogel będzie miał biały kolor). W tym czasie roztapiamy masło.
  • 3. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy ubite jajka, resztę mąki, olejek i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy ręką 20 minut. Wlewamy roztopione masło (letnie) i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz całkowicie połączy się z ciastem. Miskę ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • pączki z frużeliną ciasto na ściereczce 4. Gdy ciasto podwoi objętość, rękami zanurzonymi w roztopionym maśle nabieramy porcję wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i nakładamy łyżeczką wiśniową frużelinę. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta, formujemy pączki i układamy zlepieniem do dołu na ściereczce mocno oprószonej mąką. Pączki zostawiamy do wyrośnięcia na 25-30 minut.
  • pączki z frużeliną smażenie 5. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz z olejem: wrzucamy na próbę kawałek ciasta. Jeśli opadnie na dno i nie wypływa, oznacza to, że olej jest jeszcze zimny. Jeśli ciasto zacznie od razu się rumienić - zmniejszamy ogień.

    Pączki wrzucamy partiami, tak aby swobodnie pływały w oleju. Smażymy z obu stron na brązowy kolor. Wyjmujemy łyźką cedzakową i kładziemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

    Pączki podajemy na zimno posypane cukrem pudrem.

Porady

1. Pączki będą zmieniać kształt ze względu na owoce w żelu. Niektóre pączki mogą mieć kształt jaja. 2. Pączki układamy na ściereczce w dużej odległości od siebie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fruzelina Wiśnie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować