Sernik z frużeliną wiśniową

4.39 (221 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moje ulubione ciasto pod każdą postacią, masa serowa w połączeniu z kwaskową frużeliną i kruchym spodem smakuje wyśmienicie, ser z wiśnią połączenie idealne. Wielokrotnie pisałam, że uwielbiam piec serniki i eksperymentować, raz coś dodam, raz odejmę i tak powstaje moja nowa wersja sernika. Piekłam go już kilka razy, ale tym razem zdążyłam zrobić zdjęcia, może nie najlepsze, ale uwierzcie mi na słowo, ten sernik jest wart grzechu ;-) Można również na frużelinie zrobić szlaczki z ciemnej czekolady.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Kruchy spód:

    2 szkl.mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    ok.3/4 kostki masła lub margaryny
    1 jajko

    Masa Serowa:

    1 kg sera z wiaderka
    250 g twarogu półtłustego w kostce
    8 jajek L
    szczypta soli
    100 g masła lub margaryny
    1,5 szkl.cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
    sok z połowy cytryny lub ekstrakt cytrynowy

    Frużelina Wiśniowa:

    500 g wiśni
    4 łyżki cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Wystaw ocenę:

4.39 (221 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik. 1. Mąkę i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
    Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szkl. cukru na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło, sok z cytryny. Miksować krótko tyko do połączenia.
    Białka ubić ze szczyptą soli i szkl. cukru na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.
    Masę wylać na podpieczony spód. Piec w temp. 170 C ok. 1 godz.
    Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
    Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
  • Sernik. 2. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie mrożone lub świeże w sezonie, zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować.
    Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, po lekkim przestygnięciu wylać na wierzch sernika, rozsmarować równo po całości.

Porady

Dla bardziej cierpliwych ;-) można na wierzchu frużeliny zrobić szlaczki z gorzkiej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg Wiśnie Fruzelina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować