Sernik z frużeliną wiśniową

  • wyświetlono: 1027 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Moje ulubione ciasto pod każdą postacią, masa serowa w połączeniu z kwaskową frużeliną i kruchym spodem smakuje wyśmienicie, ser z wiśnią połączenie idealne. Wielokrotnie pisałam, że uwielbiam piec serniki i eksperymentować, raz coś dodam, raz odejmę i tak powstaje moja nowa wersja sernika. Piekłam go już kilka razy, ale tym razem zdążyłam zrobić zdjęcia, może nie najlepsze, ale uwierzcie mi na słowo, ten sernik jest wart grzechu ;-) Można również na frużelinie zrobić szlaczki z ciemnej czekolady.

Zdjęcie do publikacji.
  • 24 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25×36 cm

Kruchy spód:

2 szkl.mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
ok.3/4 kostki masła lub margaryny
1 jajko

Masa Serowa:

1 kg sera z wiaderka
250 g twarogu półtłustego w kostce
8 jajek L
szczypta soli
100 g masła lub margaryny
1,5 szkl.cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny lub ekstrakt cytrynowy

Frużelina Wiśniowa:

500 g wiśni
4 łyżki cukru
2,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z frużeliną wiśniową

  • Sernik.1. Mąkę i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
    Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szkl. cukru na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło, sok z cytryny. Miksować krótko tyko do połączenia.
    Białka ubić ze szczyptą soli i szkl. cukru na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.
    Masę wylać na podpieczony spód. Piec w temp. 170 C ok. 1 godz.
    Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
    Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
  • Sernik.2. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie mrożone lub świeże w sezonie, zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować.
    Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, po lekkim przestygnięciu wylać na wierzch sernika, rozsmarować równo po całości.

Porady

Dla bardziej cierpliwych ;-) można na wierzchu frużeliny zrobić szlaczki z gorzkiej czekolady.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieCiastotwarógsernikDesersłodkościświętaWiśniekruchy spódfrużelina wiśniowafrużelina

Komentarze

Podobne przepisy

sernik wiśniowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik wiśniowy

Pyszny sernik wiśniowy , moja wariacja...

Cytrynowy sernik z sosem wiśniowym i herbatnikami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Cytrynowy sernik z sosem wiśniowym i herbatnikami

Rewelacyjny słodko – kwaśny sernik...

Mini serniczki z frużeliną morelową.

Dodane przez: joanna1974

Mini serniczki z frużeliną morelową

Mini puszyste serniczki bez sera?...

sernik

Dodane przez: izaa_a

Sernik wiśniowo-śmietankowy

Dziś proponuję w wersji z wiśniami...

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

Dodane przez: 2milutka

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone...

sernik na zimno z wisniami

Dodane przez: majka190382

SERNIK WIŚNIOWY

Nie wymaga pieczenia, powstaje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE