Przekładaniec z kurczaka, buraków i pieczarek

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To danie powstało spontanicznie, jako zachęta dla dzieci do jedzenia. Inaczej może być nazwane "piramidką obiadową". Podajemy z ziemniakami i sałatą.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka;
    - 2 duże buraki;
    - 30dag pieczarek;
    - jajka;
    - bułka tarta;
    - łyżka śmietany 18%;
    - sól, pieprz, słodka papryka mielona;
    - olej do smażenia;
    - ziarna słonecznika.
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Przekładaniec z kurczaka, buraków i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy na kotlety, a następnie każdy przekrawamy na pół (mają powstać niewielkie medaliony). Posypujemy przyprawami i chwilę chłodzimy w lodówce.
  • 2. Buraki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 30-40 minut. Studzimy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce. Ponownie podgrzewamy, doprawiamy i łączymy ze śmietaną.
  • 3. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, smażymy na niewielkiej ilości oleju z przyprawami na złoty kolor.
  • 4. Schłodzone mięso panierujemy w jajku i bułce. Smażymy, po czym układamy na talerzu piramidkę (wszystkie poziomy muszą być gorące): kotlet, buraki, kotlet, pieczarki, kotlet, buraki. Posypujemy słonecznikiem i podajemy na gorąco.

Porady

Jeśli dzieci nie przepadają za pieczarkami, można tę warstwę zastąpić dowolną - ulubioną według gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Buraki Pieczarki Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować