Pączki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie oszukujmy się, nie istnieją fit pączki :P w piekarniku piecze się drożdżówki i nie rozumiem dlaczego raz do roku wszyscy się upierają, żeby nazywać je pączkami z piekarnika. Bułeczka drożdżowa pieczona w tłusty i nietłusty czwartek, to drożdżówka, a smażona na głębokim tłuszczu - pączek :D Mała ilość tłuszczu dodanego do ciasta, chude mleko i erytrol zamiast cukru trochę odchudzają pączusie ;) Mi wyszło 15 sztuk po około 220 kcal każdy :)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 szklanka mleka
    30 g drożdży
    1 łyżka masła
    kieliszek spirytusu
    1/2 szklanki erytrolu
    1/2 łyżki cukru
    3 żółtka
    dodatkowo:
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki erytrolu
    2 szklanki mleka
    1 skyr waniliowy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Pączki

Pączki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem i 50 ml ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, erytrol, wlać ciepłe mleko, roztopione masło, żółtka oraz spieniony zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyjąć na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 3 cm i szklanką wykrawać krążki. Ułożyć je na posypanej mąką desce, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny. Pączki smażyć na głębokim tłuszczu i odkładać na papierowy ręcznik.
    Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przykryć folią spożywcza i odstawić do wystudzenia, a następnie zmiksować ze skyrem. Pączki nadziewać kremem budyniowym przy pomocy szprycy. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować