Pulchne drożdżowe pączusie

4.43 (159 ocen)

Drożdżowe pączusie sprzedawane są najczęściej w cukierniach na wagę, najczęściej są skąpane w lukrze. Myślę, że wiele z nas zna ich smak. Są mięciutkie i puszyste, łatwe do przygotowania, szybko się je smaży, a z tych proporcji wychodzi ogromna miska małych drożdżowych kuleczek.

Składniki:

  • • 500g mąki pszennej chlebowej
    • 20g świeżych drożdży,
    • Szczypta soli,,
    • 50g cukru,
    • 3 żółtka,
    • 1 jajko,
    • Sok z ½ cytryny,
    • 1 szklanka mleka,
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
    • 1 łyżka rumu lub wódki,
    • Olej do głębokiego smażenia,
Wystaw ocenę:

4.43 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Pączki

Pulchne drożdżowe pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulchne drożdżowe pączusie 1. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany, ewentualnie dodajemy jeszcze 1 łyżkę mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia na 10-15 minut.
  • Pulchne drożdżowe pączusie 2. W misce ucieramy żółtka, jajko z pozostałym cukrem, dodajemy rozczyn i mieszamy.
  • Pulchne drożdżowe pączusie 3. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy olej, sok z cytryny i alkohol.
  • Pulchne drożdżowe pączusie 4. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 60-90 minut).
  • Pulchne drożdżowe pączusie 5.
    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 10-13mm. Za pomocą kieliszka lub nakrętki o średnicy 3cm wycinamy z ciasta okrągłe kuleczki.
  • Pulchne drożdżowe pączusie 6. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kwadrans do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia.
  • Pulchne drożdżowe pączusie 7. Pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
    Po usmażeniu pączki oprószamy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować