Pączki drożdżowe z ciasta parzonego

  • wyświetlono: 4476 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mięciutkie i puszyste pączki z ciasta parzonego, które są smaczne też na drugi dzień. Możemy je wypełnić dowolną konfiturą lub owocami z kompotu, a oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Mniam1

Składniki

25 g drożdży
1 1/2 szklanki mleka
4 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki spirytusu
50 g masła
konfitura różana

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki drożdżowe z ciasta parzonego

  • 1. Świeże drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić na około 10 min.
    Żółtka i jajko ucierać z cukrem, tak długo, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała.
    Resztę mleka zagotować i wlać do 2 szklanek przesianej mąki. Zmiksować mikserem, aż wszystko się połączy i do ciepłego ciasta wlać ubite jajka, a następnie zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz spirytus. Wsypać resztę mąki (1 szklanka) i zagnieść ciasto wlewając rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przegnieść i przełożyć na stolnicę oprószoną sporą ilością mąki. Rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 8 mm. Wyciąć krążki i na każdy nakładać porcję konfitury. Sklejać jak bułeczki i odkładać w ciepłe miejsce łączeniem do dołu. Gotowe przykryć ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto jest luźne, dlatego trzeba podsypać mąką, ale tylko tyle, aby się nie kleiło. Dobrze wyrośnięte pączki smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 180 *C z dwóch stron. Można też wrzucić plasterek ziemniaka i jeżeli się zrumieni wtedy zaczynamy smażyć pączki. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiTłusty CzwartekPączkiciasto drożdżowekarnawałkonfitura różanakarnawałowe słodkościwykorzystanie żółtek

Komentarze

Podobne przepisy

image-0hicpm4

Dodane przez: elapolo

Smażone ślimaczki z ciasta parzonego

To szybka propozycja dla zabieganych...

serowe pączki drożdżowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Serowe pączki drożdżowe

Pączki serowe na drożdżach robiłam...

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki

Dodane przez: joanna30

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki

W smaku przypominają tradycyjne...

image-28r9kmo

Dodane przez: izaa_a

jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego

w tym postanowiłam trochę poeksperymentować...

Dodane przez: kruszynka1821

Babka drożdżowa parzona

Obowiązkowo na wielkanocnym stole:)

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Dodane przez: Ola1984

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.