Pączki drożdżowe z ciasta parzonego

4.5 (150 ocen)

Mięciutkie i puszyste pączki z ciasta parzonego, które są smaczne też na drugi dzień. Możemy je wypełnić dowolną konfiturą lub owocami z kompotu, a oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Składniki:

  • 25 g drożdży
    1 1/2 szklanki mleka
    4 żółtka
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    2 łyżki spirytusu
    50 g masła
    konfitura różana
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Pączki drożdżowe z ciasta parzonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić na około 10 min.
    Żółtka i jajko ucierać z cukrem, tak długo, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała.
    Resztę mleka zagotować i wlać do 2 szklanek przesianej mąki. Zmiksować mikserem, aż wszystko się połączy i do ciepłego ciasta wlać ubite jajka, a następnie zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz spirytus. Wsypać resztę mąki (1 szklanka) i zagnieść ciasto wlewając rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przegnieść i przełożyć na stolnicę oprószoną sporą ilością mąki. Rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 8 mm. Wyciąć krążki i na każdy nakładać porcję konfitury. Sklejać jak bułeczki i odkładać w ciepłe miejsce łączeniem do dołu. Gotowe przykryć ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto jest luźne, dlatego trzeba podsypać mąką, ale tylko tyle, aby się nie kleiło. Dobrze wyrośnięte pączki smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 180 *C z dwóch stron. Można też wrzucić plasterek ziemniaka i jeżeli się zrumieni wtedy zaczynamy smażyć pączki. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować