Pączki-precle z curdem

  • wyświetlono: 594 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne delikatne precle pączkowe. Podałam je z orange curdem. Pączusie znikają jeszcze ciepłe. Do ciasta dodałam skórkę pomarańczową dzięki czemu są jeszcze lepsze.

mysza75
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

składniki ciasto:

35 dag mąki tortowej
2 dag drożdży
szczypta soli
3 łyżki cukru trzcinowego
4 żółtka
40 g masła
2 łyżki śmietany gęstej ukwaszonej
50 ml mleka letniego
1 łyżka skórki pomarańczowej startej kandyzowanej/ Skórka pomarańczowa starta na tarce oczka małe i zasypana cukrem./
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki spirytusu

smalec do smażenia

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
mleko ciepłe

orange curd:

2 pomarańcze
3 łyżki cukru trzcinowego
80 g masła
2 jajka M
2 żółtka

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki-precle z curdem

  • 1. Ciasto:

    Do miski przekładam drożdże, wlewam letnie mleko, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, spirytus, śmietanę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową. Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję je do ciasta. Zarabiam całość mikserem. Do ciasta dodaję roztopione i wystudzone masło.Ciasto wyrabiam mikserem, im dłużej tym lepiej do 30 minut. Odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 90 minut. Jak podwoi swoja objętość przekładam na stolnice podsypaną mąką i zagniatam. Ciasto dziele na porcje 40-50 g, wyjdzie około 18-19 sztuk. Każdą porcje formuję w wałek o długości 30 cm. Zwijam jak precla. Dwa końce ciasta splatam ze sobą dwa razy i zginam do środka. Układam na desce wysmarowanej olejem w odstępach. Zostawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut.

    W głębokim garnku rozgrzewam smalec albo olej.Pączki muszą w nim pływać nie mogą dotykać dna garnka. Pączki piekę bez termometru. Wkładam kawałek ziemniaka obranego do rozgrzanego oleju, i jak po minucie będzie się rumienił to olej jest dobrze rozgrzany. Pączki wkładam spodem do góry po 4 sztuki, one urosną w garnku. Przykrywam pokrywką i zmniejszam gaz. Trzeba regulować temperaturę podczas pieczenia. Za niska, pączki będą chłonęły tłuszcz, za wysoka spalą się. Po 30 sekundach sprawdzam czy są rumiane i przewracam na drugą stronę patyczkiem. Już nie przykrywam ich pokrywką. Pamiętajcie o temp tłuszczu około 170 stopni. Wykładam je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Puder ucieram z mlekiem ciepłym i smaruje nim pączki jeszcze ciepłe.


    Curd:

    Z pomarańczy wyciskam sok. Przelewam go do miski, dodaję cukier. Jajka roztrzepuje trzepaczką i też wlewam do soku. Całość mieszam. W garnku zagotowuje wodę, układam na nim miskę tak żeby nie dotykała wody. Miska musi pasować do wielkości garnka. Podgrzewam masę i cały czas mieszam. Zmniejszam gaz żeby masa się nie gotowała. Po 5 minutach jak zacznie lekko gęstnieć dodaje połowę masła i dalej mieszam. Jak jeszcze zgęstnieje dodaję drugą porcję masła i cały czas mieszam. Curd zrobi się gęstszy. Przelewam go do słoiczka i odstawiam do ostygnięcia, jeszcze bardziej zgęstnieje po wystudzeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekpomarańczaPączkikarnawałpreclecurd

Komentarze

Podobne przepisy

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Donaty pączki z dziurką

Donaty pączki z dziurką Amerykańskie...

Pączki

Dodane przez: nella1

Pączki

Paczki z konfiturą różaną

Pączki

Dodane przez: MałgorzataS

Pączki z marmoladą

Pyszne domowe pączki

Ustipci – chorwackie mini pączki z rodzynkami

Dodane przez: igraszki losu

Ustipci – chorwackie mini pączki z rodzynkami

W podróży za najlepszymi pączkami...

pączki

Dodane przez: Wiater Barbara

Pączki

W Tłusty Czwartek królują na naszych...

Pączki

Dodane przez: Kasia Chudoba

Pączki z ziemniaków

Pyszne domowe pączki

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.