Pączki-precle z curdem

4.51 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne delikatne precle pączkowe. Podałam je z orange curdem. Pączusie znikają jeszcze ciepłe. Do ciasta dodałam skórkę pomarańczową dzięki czemu są jeszcze lepsze.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki ciasto:

    35 dag mąki tortowej
    2 dag drożdży
    szczypta soli
    3 łyżki cukru trzcinowego
    4 żółtka
    40 g masła
    2 łyżki śmietany gęstej ukwaszonej
    50 ml mleka letniego
    1 łyżka skórki pomarańczowej startej kandyzowanej/ Skórka pomarańczowa starta na tarce oczka małe i zasypana cukrem./
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki spirytusu

    smalec do smażenia

    Lukier:

    1 szklanka cukru pudru
    mleko ciepłe

    orange curd:

    2 pomarańcze
    3 łyżki cukru trzcinowego
    80 g masła
    2 jajka M
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Precle Desery Ciastka Pączki

Pączki-precle z curdem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do miski przekładam drożdże, wlewam letnie mleko, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, spirytus, śmietanę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową. Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję je do ciasta. Zarabiam całość mikserem. Do ciasta dodaję roztopione i wystudzone masło.Ciasto wyrabiam mikserem, im dłużej tym lepiej do 30 minut. Odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 90 minut. Jak podwoi swoja objętość przekładam na stolnice podsypaną mąką i zagniatam. Ciasto dziele na porcje 40-50 g, wyjdzie około 18-19 sztuk. Każdą porcje formuję w wałek o długości 30 cm. Zwijam jak precla. Dwa końce ciasta splatam ze sobą dwa razy i zginam do środka. Układam na desce wysmarowanej olejem w odstępach. Zostawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut.

    W głębokim garnku rozgrzewam smalec albo olej.Pączki muszą w nim pływać nie mogą dotykać dna garnka. Pączki piekę bez termometru. Wkładam kawałek ziemniaka obranego do rozgrzanego oleju, i jak po minucie będzie się rumienił to olej jest dobrze rozgrzany. Pączki wkładam spodem do góry po 4 sztuki, one urosną w garnku. Przykrywam pokrywką i zmniejszam gaz. Trzeba regulować temperaturę podczas pieczenia. Za niska, pączki będą chłonęły tłuszcz, za wysoka spalą się. Po 30 sekundach sprawdzam czy są rumiane i przewracam na drugą stronę patyczkiem. Już nie przykrywam ich pokrywką. Pamiętajcie o temp tłuszczu około 170 stopni. Wykładam je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Puder ucieram z mlekiem ciepłym i smaruje nim pączki jeszcze ciepłe.


    Curd:

    Z pomarańczy wyciskam sok. Przelewam go do miski, dodaję cukier. Jajka roztrzepuje trzepaczką i też wlewam do soku. Całość mieszam. W garnku zagotowuje wodę, układam na nim miskę tak żeby nie dotykała wody. Miska musi pasować do wielkości garnka. Podgrzewam masę i cały czas mieszam. Zmniejszam gaz żeby masa się nie gotowała. Po 5 minutach jak zacznie lekko gęstnieć dodaje połowę masła i dalej mieszam. Jak jeszcze zgęstnieje dodaję drugą porcję masła i cały czas mieszam. Curd zrobi się gęstszy. Przelewam go do słoiczka i odstawiam do ostygnięcia, jeszcze bardziej zgęstnieje po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Pączki wiedeńskie

To może cię zainteresować