Pomarańczowe róże z curdem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne chrupiące róże karnawałowe czterowarstwowe z orange curdem. Sama nie wiem co lepsze róże czy curd. Będzie chrupać bez opamiętania. Pomarańczowy dodatek curdu sprawia że są jeszcze lepsze. Nie oderwiecie się od nich .

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto na róże:

    2 szklanki mąki pszennej typ 500
    3 żółtka
    150 g śmietany gęstej 18 % do zup
    szczypta soli
    2 łyżki spirytusu

    orange curd:

    2 pomarańcze
    3 łyżki cukru trzcinowego
    80 g masła
    2 jajka M
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Pomarańczowe róże z curdem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na róże:

    Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, śmietanę, spirytus. Ciasto zagniatam rękoma. Jak się klei dosypuję trochę mąki. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką bardzo cienko. Im cieniej tym lepiej. Wycinam trzy koła różnej wielkości za pomocą szklanki, literatki, kieliszka. Kwiatka wycinam za pomocą foremki do ciastek. Układam kwiatka, na to koło od szklanki, kolejne od literatki które nacinam w czterech miejscach, na to koło od kieliszka. Mocno dociskam palcem na środku dzięki czemu warstwy skleją się ze sobą. W garnku zagotowuję litr oleju i podgrzewam do temp 170 stopni. Bez termometru sprawdzam temperaturę w ten sposób, że biorę kawałek ciasta i wrzucam na olej gorący. Ciasto nie może się palić,wtedy olej jest za gorący. Jak jest za zimny róże będą chłonęły tłuszcz. Róże wrzucam na gorący tłuszcz do góry nogami. Po 30 sekundach sprawdzam i obracam na drugą stronę. Róże mają być lekko rumiane i dosmażone. Wykładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym który wchłonie nadmiar tłuszczu. Posypuję pudrem, w środek wkładam orange curd.


    Curd:

    Z pomarańczy wyciskam sok. Przelewam go do miski, dodaję cukier. Jajka roztrzepuje trzepaczką i też wlewam do soku. Całość mieszam. W garnku zagotowuje wodę, układam na nim miskę tak żeby nie dotykała wody. Miska musi pasować do wielkości garnka. Podgrzewam masę i cały czas mieszam. Zmniejszam gaz żeby masa się nie gotowała. Po 5 minutach jak zacznie lekko gęstnieć dodaje połowę masła i dalej mieszam. Jak jeszcze zgęstnieje dodaję drugą porcję masła i cały czas mieszam. Curd zrobi się gęstszy. Przelewam go do słoiczka i odstawiam do ostygnięcia, jeszcze bardziej zgęstnieje po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować