Puszyste precelki

1.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste w przygotowaniu i pyszne a'la precelki

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ok 18 sztuk
    CIASTO
    - 100g masła lub margaryny
    -200ml mleka
    -25g świeżych drożdży
    -50g cukru
    -szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -ok. 500g mąki

    PONADTO
    -kilka łyżek masła
    -ok. 100g cukru
    -mąka do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Precle Ciastka Precelki

Puszyste precelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuść tłuszcz i wymieszaj go z mlekiem, a potem podgrzej do temperatury ok. 37 st. C. Drożdże pokrusz do miski i zalej małą ilością mleka z roztopionym tłuszczem, a następnie całość wymieszaj i dodaj resztę mleka. Wsyp cukier, sól, proszek do pieczenia oraz większość mąki. wyrób ciasto na gładką masę – ręcznie lub mikserem. Przykryj je i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

    Rozłóż ciasto na stolnicy oprószonej mąką i podziel na 18 części. Z poszczególnych kawałków utwórz wałeczki o długości ok. 40cm, a następnie z każdego z nich uformuj kształt precla. Precelki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. na 30 minut. Podgrzej piekarnik do 250 st. C.

    Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 8-10 minut. Jeszcze ciepłe posmaruj roztopionym masłem i obtocz w cukrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Precelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować