Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym

  • wyświetlono: 233 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne czekoladowe orzeszki i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym. Idealne do kawy.

logo
  • 100 porcje
  • 360min
  • Średni

Składniki

Nadzienie:

masło 10 dag
woda 125 ml
cukier 3/4 szklanki
mleko w proszku 25 dag
kakao 1 łyżka
orzechy (dowolne) 1 garść

Polewa czekoladowa:

Składniki:

czekolada mleczna deserowa 100 g
czekolada twarda gorzka 100 g
masło 100 g
wiórki kokosowe do posypania

Ciasto na łupinki:

mąka pszenna Typ 450 - 40 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
masło 25 dag 1 kostka
cukier puder 10 dag
jajka kurze 2 szt.
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g

Sposób przygotowania przepisu:

Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym

  • Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym.1. Wykonanie nadzienia:

    W rondelku rozpuszczamy i mieszamy masło, cukier, wodę i kakao. Doprowadzamy do zagotowania, wyłączamy grzanie i stopniowo, partiami dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. Imamy gotowe nadzienie do orzeszków. Gdy masa zacznie gęstnieć napełniamy ją łupinki i sklejamy dociskając je do siebie. Nadzienie przygotowujemy dopiero po upieczeniu łupinek.
  • Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym.2. Wykonanie polewy:

    Masło rozpuszczamy razem z pokruszonymi czekoladami.
  • Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym.3. Wykonanie łupinek i orzeszków:

    W większej misce umieszczamy pokrojone w kostki masło, dodajemy mąki, posiekać tłuczkiem do ziemniaków do powstania takiej kruszonki, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta formujemy 24 kulki wielkości orzecha laskowego, nagrzewamy opiekacz do łupinek. Do nagrzanego opiekacza wkładamy w każdy rowek kulkę, zamykamy klapę i pieczemy 4 minuty. Upieczone łupinki orzeszków zdejmujemy patyczkiem drewnianym. Podczas pieczenia łupinek musimy szybko naszykować następne kulki z ciasta. I tak robimy do wyczerpania wszystkiego ciasta.
    Upieczone łupinki musimy ładnie obrobić, wyrównać brzegi ciasta. Zimne łupinki napełniamy przygotowanym nadzieniem i zlepiamy dwie połówki. Zrobione orzeszki wkładamy do lodówki na 1-2 godziny żeby nadzienie stężało. Możemy część orzeszków w całości zanurzyć w polewie czekoladowej, a drugą połowę orzeszków zanurzyć w polewie tylko połowę, wyjdą żołędzie. Po zanurzeniu w polewie posypujemy orzeszki wiórkami kokosowymi.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaciasteczkaświętaorzeszki_czekoladowenadzienie_kakaoweorzeszki_nadzienie_kakaoweświąteczne_orzeszki

Komentarze

Podobne przepisy

ciastka kakowo-orzechowe z kajmakiem

Dodane przez: dorota w

Ciastka kakaowo-orzechowe z kajmakiem

Miękkie kakaowe ciastka obtoczone...

Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym nutą kawy

Dodane przez: Magster

Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym i...

Takie babeczki pamiętam jeszcze...

image-11y9wm8

Dodane przez: beniawojt

Kruche ciasteczka z nadzieniem orzechowym

Super kruche ciasteczka z nadzieniem...

Dodane przez: Aga00010

Orzeszki Z nadzieniem krówkowym

Przepyszne ciasteczka w kształcie...

image-16n77uw

Dodane przez: poezjasmaku

CIASTECZKA KAKAOWO-ORZECHOWE

CIASTECZKA KAKAOWO- ORZECHOWE...

Orzeszki z kremem kokosowym

Dodane przez: monika016

Orzeszki z kremem kokosowym

Pamiętam ten deser z dzieciństwa:)....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE