Orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym

4.47 (193 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, kruche ciasteczka, choć dość pracochłonne. Do ich wykonania potrzebna jest specjalna patelnia do pieczenia skorupek. ( możemy taką kupić przez internet ,cena ok.50 zł). Moja pierwsza patelnia przeżyła ponad 20 lat, a w tym roku kupiłam sobie nową. Myślę, że też będzie długowieczna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:(patelnia do orzeszków)(czas przygotowania ok. 2 godziny)

    Krem:

    200 g dobrej czekolady
    150 ml śmietany 35%
    100 g drobno posiekanych orzechów
    kilka kropli olejku arakowego
    1 łyżka wódki
    cukier puder do posypania ciastek
    Śmietanę podgrzać,dodać połamaną czekoladę,rozpuścić. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w lodówce.

    Ciasto:

    1 kostka zimnej margaryny
    100 g cukru pudru
    3 żółtka
    cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta)
    ok. 500 g mąki
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Orzeszki

Orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie.Do mąki dodać margarynę pokrojoną w małą kostkę,żółtka,sok z cytryny. zagnieść szybko kruche ciasto. Pozostawić na 30 minut w chłodnym miejscu.
  • image-027h1gx 2. .
    Z zimnego urwać kawałek ciasta i uformować cienki wałek, lekko spłaszczyć, pokroić tak jak na kopytka (należy dostosować wielkość do naszej foremki) lub robimy pojedyncze kulki wielkości orzecha laskowego. Nie mogą być za duże ,bo będą się nam łączyć.
  • image-2a5rbqw 3. Patelnię do orzeszków dobrze rozgrzać. Powkładać kulki do do foremki i piec kilka minut na złoty kolor. Wysypywać do miski lub zdejmować za pomocą patyczka.
    Ostudzić, obciąć nożykiem ewentualny nadmiar ciasta.
  • image-08ia3jv 4. Zimną czekoladę miksujemy na krem. Dodać aromat, alkohol i siekane orzechy. Wymieszać. Za pomocą łyżeczki lub woreczka nadziewamy połówki orzeszków i sklejamy . Gotowe posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
    Smacznego!
    Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)
    www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować