Przygotowałam to ciasto na słono. Zostały mi mielone orzechy. Zrobiłam z nich ciasto.Przepis może posłużyć także na słodko do ciasteczek i do tart. Uwielbiam smak tych spodów.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka: 2 szklanki
- orzechy włoskie zmielone: 150 gramów
- zółtka z dużych jajek: 4 sztuki
- białko jajka, lekko roztrzepane: 1 sztuka
- masło solone: 100 gramów
- cukier: 1 szczypta
- ser pleśniowy (brie, camembert): 2 sztuki
- rodzynki: 20 sztuk
- gruszka: 1 sztuka
Orzechowe ciasteczka z pleśniowym serem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieć ciasto ze składników. Schłódź w lodówce. Rozwałkuj na stolnicy cienki placek, wycinaj dowolne kształty. Piecz w 180 stopniach od 15-20 minut.
Podawaj z pleśniowym serem, gruszką i rodzynką a także z winogronami i orzechem włoskim.
Komentarze