Orzechowa tarta ze śliwkami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z dodatkiem orzechów, a w na nim ułożone śliwki węgierki. Proste, bo to tylko kruche ciasto z owocami, ale jakie smaczne. Ćwiartki śliwek odpowiednio ułożone mogą dać ciekawy efekt wizualny.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ORZECHOWE CIASTO:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    50 g orzechów włoskich
    1 jajko
    125 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanki cukru

    WYPEŁNIENIE:

    ok 500 g śliwek węgierek
    1 łyżka cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto Desery

Orzechowa tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z orzechami 1. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Posiekać z zimnym masłem i jajkiem. Szybko połączyć i wylepić nasmarowaną masłem, formę do tarty. Ciasta nie zagniatałam na tyle, żeby je później je rozwałkowywać. Ugniotłam je w formie.  Tartę wstawić do lodówki na czas przygotowania śliwek.
  • Śliwki w tarcie 2. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestkę i przekroić jeszcze raz na pół. Ćwiartki ułożyć na kruchym, surowym cieście, zaczynając od brzegu do środka. Obsypać cukrem trzcinowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez ok 40 min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Owoce Śliwki Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować