Kruche ciasto z dodatkiem orzechów, a w na nim ułożone śliwki węgierki. Proste, bo to tylko kruche ciasto z owocami, ale jakie smaczne. Ćwiartki śliwek odpowiednio ułożone mogą dać ciekawy efekt wizualny.
50 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ORZECHOWE CIASTO:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
50 g orzechów włoskich
1 jajko
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
WYPEŁNIENIE:
ok 500 g śliwek węgierek
1 łyżka cukru trzcinowego
Orzechowa tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiać i wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Posiekać z zimnym masłem i jajkiem. Szybko połączyć i wylepić nasmarowaną masłem, formę do tarty. Ciasta nie zagniatałam na tyle, żeby je później je rozwałkowywać. Ugniotłam je w formie. Tartę wstawić do lodówki na czas przygotowania śliwek.
2.Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestkę i przekroić jeszcze raz na pół. Ćwiartki ułożyć na kruchym, surowym cieście, zaczynając od brzegu do środka. Obsypać cukrem trzcinowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez ok 40 min. Smacznego :)
Komentarze