Orientalna fasolka z tofu

0 (0 ocen)

  • 25 min

To pyszne, orientalne danie przygotujemy w 20 minut. Jego złożony, pikantno-słony smak świetnie komponuje się z ryżem bądź makaronem ryżowym.

  • 25 min

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
    3 szalotki
    olej kokosowy do smażenia
    świeży imbir wielkości kciuka
    papryczka chilli
    250g tofu
    jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć)
    500g fasolki szparagowej
    sól, czarny pieprz
    ciemny sos sojowy
    ½ pęczka natki pietruszki lub dymki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Orientalna fasolka z tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy.
    Na rozgrzanym woku lub dużej patelni roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy krótko posiekany w cienkie plasterki czosnek, szalotki, chilli oraz starty imbir. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i przesmażamy razem.
    Gdy tofu i kurczak są ładnie podsmażone dodajemy odsączoną, ugotowaną fasolkę i sos sojowy. Przesmażamy jeszcze chwile razem do połączenia smaków. Opcjonalnie można doprawić łyżeczką cukru. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki lub posiekaną dymką.
    Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować