Soja z tofu w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soja ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który świetnie komponuje się z delikatnym tofu oraz e słodkawymi, świeżymi pomidorami i aromatycznym tymiankiem. Danie jest syczące i bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się jako ciepła przystawka lub danie główne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g suchej soi
    sól do gotowania
    2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
    250-300 g pomidorów (najlepiej lima)
    200g tofu naturalnego
    dwie gałązki świeżego tymianku
    sól, czarny pieprz, pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Soja z tofu w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soję namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy czysta woda z dodatkiem łyżki soli. Gotujemy około 60 minut aż ziarno będzie miękkie ale nie rozpadające się. Odcedzamy.
    Pomidory nacinamy na krzyż i parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórki i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów i przesmażamy pokrojone w kostkę tofu. Gdy lekko się zezłoci dodajemy przygotowane wcześniej pomidory i przesmażamy aż zmiękną i puszczą sok. Dodajemy całą gałązkę tymianku i redukujemy pomidory do pożądanej konsystencji. Dodajemy ugotowana soja i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz cayennee. Serwujemy na ciepło jako dodatek do dań mięsnych i rybnych lub jako samodzielne danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Soja Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować