Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;)

  • wyświetlono: 225 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Oponki pieczone, a więc lżejsze od smażonych na głębokim tłuszczu, ale też nietypowe, bo... z naturalnie barwionego ciasta :) Kolor żółty to efekt dodania kurkumy, a delikatny zielony jest na soku wyciśniętym ze szpinaku. Całość nie jest bardzo pracochłonna.

MałaMi
  • 20 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto zielone:
1,5 szkl. mąki pszennej
1 jajko
4 g drożdży instant
1/4 szkl. cukru
200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex
25 g roztopionego masła

Ciasto żółte:
1,5 szkl. mąki pszennej
1 jajko
4 g drożdży instant
1/4 szkl. cukru
około 1/3 szkl. letniego mleka
1 łyżeczka kurkumy
25 g roztopionego masła

Dodatkowo:
1 jajko do smarowania
lukier, cukier puder (lub nic)

Sposób przygotowania przepisu:

Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;)

  • Oponki żółte i zielone1. Ciasto zielone: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, suche drożdże i jajko. Wlewamy sok szpinakowy - żeby go uzyskać 200g rozdrobnionego szpinaku zagotowujemy w rondelku, a po przestudzeniu odciskamy przy pomocy gazy (wyszło mi około 1/3 szkl. letniego soku ze szpinaku (jeśli masz mniej dorób lub uzupełnij mlekiem). Zagniatamy ciasto, kiedy będzie już dobrze wyrobione, bez śladów jajka, wlewamy roztopione, przestudzone masło i długo wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Ciasto żółte: Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki prócz masła. Postępujemy jak wyżej, czyli po wstępnym wyrobieniu dodajemy przestudzone, płynne masło i zagniatamy długo, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto stanie elastyczne i miękkie. Odstawiamy (przykryte) do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • Oponki żółte i zielone2. Wykonanie oponek: Oba ciasta rozwałkowujemy na grubość około 1 cm (ja zrobiłam za cienkie, dlatego tu piszę o grubszym-ładniej wyrosną). Szklanką wycinamy koła, a małym kieliszkiem lub korkiem dziurkę w środku. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i nastawiamy na 180 stopni (drożdżowe lubi stopniowe zwiększanie ciepła, dlatego nie nagrzewamy wcześniej piekarnika). Pieczemy do zrumienienia (u mnie było to około 15 minut).
  • Oponki żółte i zielone3. Wykonanie oponek plecionych: Dwie możliwości. Możemy odrywać po kawałku z obu ciast, następnie robić z nich wałeczki i oba wałeczki zwijać i sklejać. Ja zrobiłam to chyba prościej, bo rozwałkowałam oba ciasta, cięłam na paseczki około 1x15 cm, następnie je skręcałam ze sobą i zlepiałam całość w formie oponek.
    Następne kroki jak wyżej, czyli po wyrośnięciu smarujemy jajkiem i pieczemy do zrumienienia.
    Gotowe wypieki możemy dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą, posypkami czy czym lubimy (lub niczym;)).

Porady

Podaję samo określenie "mąka pszenna", bo nie wiem jaki typ ma mąka, którą mam z młyna ze zmielenia własnej pszenicy (takiej tu użyłam). Dlatego jej ilość może być +/- 1-2 łyżki, w zależności od rodzaju (grubości) mąki (ze swojej strony polecam tortową lub luksusową).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweTłusty Czwartekszpinakkurkumaoponkikarnawałwypiekioponki drozdzowenaturalne barwnikioponki pieczoneoponki zieloneoponki żółte
 

Komentarze

Podobne przepisy

Mini pączusie

Dodane przez: SanKuc100

Oponki

Pyszne oponki z twarogiem, smażone...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Oponki oszczędne

Bardzo stara receptura, tylko smak...

Ekspresowe oponki serowe

Dodane przez: a_sad07

Ekspresowe oponki serowe

Bardzo łatwe w przygotowaniu oponki...

s

Dodane przez: sylwin03

Oponki

Tłusty czwartek – ostatni czwartek...

Oponki z białym serem

Dodane przez: Ciasta Moniki

Oponki z białym serem

Pyszne i proste w przygotowaniu...

oponki serowe na drożdżach

Dodane przez: klementynka

oponki serowe na drożdżach

Oponki zwane u nas są po prostu...