Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;)

  • wyświetlono: 266 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Oponki pieczone, a więc lżejsze od smażonych na głębokim tłuszczu, ale też nietypowe, bo... z naturalnie barwionego ciasta :) Kolor żółty to efekt dodania kurkumy, a delikatny zielony jest na soku wyciśniętym ze szpinaku. Całość nie jest bardzo pracochłonna.

MałaMi
  • 20 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto zielone:
1,5 szkl. mąki pszennej
1 jajko
4 g drożdży instant
1/4 szkl. cukru
200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex
25 g roztopionego masła

Ciasto żółte:
1,5 szkl. mąki pszennej
1 jajko
4 g drożdży instant
1/4 szkl. cukru
około 1/3 szkl. letniego mleka
1 łyżeczka kurkumy
25 g roztopionego masła

Dodatkowo:
1 jajko do smarowania
lukier, cukier puder (lub nic)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;)

  • Oponki żółte i zielone1. Ciasto zielone: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, suche drożdże i jajko. Wlewamy sok szpinakowy - żeby go uzyskać 200g rozdrobnionego szpinaku zagotowujemy w rondelku, a po przestudzeniu odciskamy przy pomocy gazy (wyszło mi około 1/3 szkl. letniego soku ze szpinaku (jeśli masz mniej dorób lub uzupełnij mlekiem). Zagniatamy ciasto, kiedy będzie już dobrze wyrobione, bez śladów jajka, wlewamy roztopione, przestudzone masło i długo wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Ciasto żółte: Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki prócz masła. Postępujemy jak wyżej, czyli po wstępnym wyrobieniu dodajemy przestudzone, płynne masło i zagniatamy długo, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto stanie elastyczne i miękkie. Odstawiamy (przykryte) do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • Oponki żółte i zielone2. Wykonanie oponek: Oba ciasta rozwałkowujemy na grubość około 1 cm (ja zrobiłam za cienkie, dlatego tu piszę o grubszym-ładniej wyrosną). Szklanką wycinamy koła, a małym kieliszkiem lub korkiem dziurkę w środku. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i nastawiamy na 180 stopni (drożdżowe lubi stopniowe zwiększanie ciepła, dlatego nie nagrzewamy wcześniej piekarnika). Pieczemy do zrumienienia (u mnie było to około 15 minut).
  • Oponki żółte i zielone3. Wykonanie oponek plecionych: Dwie możliwości. Możemy odrywać po kawałku z obu ciast, następnie robić z nich wałeczki i oba wałeczki zwijać i sklejać. Ja zrobiłam to chyba prościej, bo rozwałkowałam oba ciasta, cięłam na paseczki około 1x15 cm, następnie je skręcałam ze sobą i zlepiałam całość w formie oponek.
    Następne kroki jak wyżej, czyli po wyrośnięciu smarujemy jajkiem i pieczemy do zrumienienia.
    Gotowe wypieki możemy dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą, posypkami czy czym lubimy (lub niczym;)).

Porady

Podaję samo określenie "mąka pszenna", bo nie wiem jaki typ ma mąka, którą mam z młyna ze zmielenia własnej pszenicy (takiej tu użyłam). Dlatego jej ilość może być +/- 1-2 łyżki, w zależności od rodzaju (grubości) mąki (ze swojej strony polecam tortową lub luksusową).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweTłusty Czwartekszpinakkurkumaoponkikarnawałwypiekioponki drozdzowenaturalne barwnikioponki pieczoneoponki zieloneoponki żółte
 

Komentarze

Podobne przepisy

Oponki z ciasta francuskiego.

Dodane przez: joanna1974

Oponki z ciasta francuskiego

Oponki z ciasta francuskiego ?...

Ekspresowe oponki serowe

Dodane przez: a_sad07

Ekspresowe oponki serowe

Bardzo łatwe w przygotowaniu oponki...

oponki serowe

Dodane przez: majka190382

OPONKI SEROWE

Do przygotowania w kilka chwil

Mini pączusie

Dodane przez: SanKuc100

Oponki

Pyszne oponki z twarogiem, smażone...

oponki serowe na drożdżach

Dodane przez: klementynka

oponki serowe na drożdżach

Oponki zwane u nas są po prostu...

s

Dodane przez: sylwin03

Oponki

Tłusty czwartek – ostatni czwartek...