Pieczone oponki

0 (0 ocen)

Dobre na co dzień i od święta

Składniki:


  • 3 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    30 g drożdży
    80 g masła,rozpuszczonego
    cukier waniliowy
    skórka strata z jednej cytryny
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    czerwony barwnik spożywczy
    posypka
    3 łyżki cukru pudru + 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Pieczone oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z 1 łyżeczką mąki i cukru pudru,odstawić do wyrośnięcia.
    Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa żółtka,cukier waniliowy, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru,sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać,po czym dodać przesianą mąkę.
    Wlać masło i wyrabiać ciasto.
    Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.
    Wyrośnięte już ciasto rozwałkować na stolnicy,wycinać krążki. Oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.
    Oponki posmarować rozkłóconym 1 białkiem i piec w 180 stopniach przez 10 do 15 minut.
    Upieczone odstawić do ostudzenia.
    Z reszty cukru pudru,1 białka i kilku kropel barwnika przygotować lukier.
    Oponki maczać w lukrze i posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować