Pieczone oponki z dynią

  • wyświetlono: 277 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne i do tego mało kaloryczne, bo pieczone oponki z dynią, a nie smażone więc można śmiało zjeść więcej bez większych wyrzutów sumienia. Dzięki dodatkowi puree z pieczonej dyni nabrały przepięknego żółtego koloru i ciekawego smaku. Moje córeczki były zachwycone i nie tylko one. Idealne na każda okazję. Sprawdzą się na różnego rodzaju przyjęciach. To też świetny pomysł na Tłusty Czwartek dla osób dbających o linie.

  • 16 porcje
  • 30min

Składniki

oponki:
10 g świeżych drożdży,
½ łyżeczka cukru do drożdży,
ok. 25-30 ml ciepłego mleka (nie gorącego),
100 g puree z pieczonej dyni,
ok. 250 g mąki pszennej + do podsypania
12-15 g cukru,
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
1 jajko,
ok. 15 g oleju ( u mnie kokosowy),
dodatkowo:
cukier puder,

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone oponki z dynią

  • 1. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier oraz ciepłe (nie gorące) mleko i dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
    Ilość mąki zależy od tego jak gęste jest nasze puree z dyni więc najlepiej dodawać ją stopniowo według potrzeby.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę ( najpierw najlepiej dać mniej), dodajemy puree z dyni, jajko, olej, cynamon, cukier oraz przygotowany zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki.
    Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Blat stolnicy posypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Dużą szklanką wykrawamy koła, a następnie środki np. kieliszkiem. Oponki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Blachę z oponkami przykrywamy ściereczką i jeszcze odstawiamy na około pół godziny, aby wyrosły. W tym czasie rozgrzej piekarniki do 180 stopni (tryb góra/dół).
    Pieczemy około 15 minut (ja piekę na kratce ułożonej na blaszce). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
    Gotowe oponki możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Ilość mąki zależy od tego jak gęste jest nasze puree więc najlepiej dodawać ją stopniowo według potrzeby.
Ilość cukru też zależy od tego jak słodkie jest nasze puree.
Wycięte środki można ponownie zagnieść i zrobić więcej oponek, lub upiec i będziemy mieć wtedy dodatkowe mini pączki.
Ja robiłam z puree z pieczonej dyni na słodko z dodatkiem oleju kokosowego i cukru waniliowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekoponkiostatkiDyniadietana każda okazjęprzyjęciekarnawałimprezapieczonedla małych i dużychsylweser

Komentarze

Podobne przepisy

Oponki z czekoladą i orzechami

Dodane przez: joanna30

Oponki z kremem czekoladowym i orzechami...

Tradycyjne oponki serowe z dodatkiem...

Styropian grysikowy z dynią

Dodane przez: JustKuchcik

Styropian grysikowy z dynią

Prosty w przygotowaniu oszukany...

Oponki serowe

Dodane przez: Ewelina Marcin

Oponki serowe

Puszyste, obsypane cukrem pudrem...

oponki

Dodane przez: izaa_a

serowe oponki

…mięciutkie, puszyste oponki; ale...

OPONKI SEROWE – najlepsze!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

OPONKI SEROWE

Nie z ciasta drożdżowego , które...

oponki

Dodane przez: maalikaa

Oponki Drożdżowe

Łatwy sposób na pyszne oponki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE