Oponki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę pszenną i sodę.
Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ucieraj je przez 1-2 minuty (łyżką lub mikserem). Dodaj serek mascarpone i ocet, wymieszaj.
2.Wówczas dodawaj stopniowo suche składniki i mieszaj.
3.Gdy ciasto zrobi się gęste to przenieś się z nim na stolnicę. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je na grubość 1 cm.
4.Za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj oponki. Postępuj tak aż do wykończenia ciasta.
Rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia (do temperatury 175 stopni). Smaż oponki na rumiano z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Komentarze