Oponki z mascarpone

4.41 (199 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te oponki dłużej utrzymują świeżość niż tradycyjne serowe. Są delikatniejsze w smaku. Szybko się je robi. Z przepisu wyjdzie około 20-25 oponek.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 250g serka mascarpone,
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżeczka sody,
    • 1,5 szklanki mąki,
    • ½ łyżeczki octu,
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego.
    • 3 łyżki cukru,
    • Tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.41 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Oponki

Oponki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszamy żółtka z serem 1. Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę pszenną i sodę.
    Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ucieraj je przez 1-2 minuty (łyżką lub mikserem). Dodaj serek mascarpone i ocet, wymieszaj.
  • Stopniowo dodawaj mąkę 2. Wówczas dodawaj stopniowo suche składniki i mieszaj.
  • Zagnieć głaskie ciasto 3. Gdy ciasto zrobi się gęste to przenieś się z nim na stolnicę. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je na grubość 1 cm.
  • Wycinaj oponki 4. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj oponki. Postępuj tak aż do wykończenia ciasta.
    Rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia (do temperatury 175 stopni). Smaż oponki na rumiano z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować