Ogórki w zalewie musztardowej

5 (195 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Trwa sezon ogórkowy, warto więc przygotować kilka słoiczków ogórków właśnie w takiej zalewie. Są pyszne, takie lekko słodkie z wyczuwalną nutką musztardy, w zimie będą pyszny dodatkiem do drugiego dania.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zalewa:
    5 szklanek wody ( szklanka o pojemności 250 ml )
    1 szklanka octu 10 %
    1 kopiasta szklanka cukru
    2 łyżki soli
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    5 łyżek musztardy stołowej

    Dodatkowo:
    ogórki zielone ( około 2 kg )
    koper ( baldachim )
    ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.
  • 2. Ogórki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy cieniutko, kroimy w słupki, jeżeli ogórki maja duże pestki to je usuwamy, w małych ogórkach nie ma potrzeby usuwać pestek.
  • 3. Ogórki układamy w słoikach, do każdego słoika wkładamy koper i pół ząbka obranego czosnku. Zalewamy ostudzoną zalewą i zakręcamy.
  • 4. Słoiki z ogórkami gotujemy 3 minuty od zagotowania. Studzimy i przenosimy do spiżarni.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Najlepiej użyć ogórków średniej wielkości, takich żeby nie miały dużych pestek. Pasteryzować na niewielkim ogniu. Zalewy wystarczyło mi na 7 słoików o pojemności 250-300 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować