Ogórki w zalewie musztardowej

4.5 (185 ocen)

Przepyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza do wszelkiego rodzaju mięs.

Składniki:

  • na 6 słoików po 650ml:

    ok. 3,5 - 4kg ogórków

    Do każdego słoika:

    1 baldachim kopru
    1 ząbek czosnku

    Zalewa:

    4 szkl wody
    3/4 szkl octu
    1 szkl cukru
    1,5 łyżki soli
    3 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    kilkanaście ziarenek gorczycy
    5 czubatych łyżek musztardy, np. delikatesowej stołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koper i czosnek 1. Na dno każdego słoika wkładamy ząbek czosnku i baldachim kopru.
  • Ogórki pokrojone w słupki 2. Ogórki obieramy, kroimy w słupki.
  • Ogórki ułożone w słoikach 3. Następnie bardzo ciasno układamy je w słoikach.
  • Ogórki w zalewie 4. Wszystkie składniki zalewy oprócz musztardy zagotowujemy i studzimy. Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Zalewamy ogórki i starannie zakręcamy słoiki. Przekładamy je do dużego garnka, wyłożonego gazetą i zalewamy wodą, tak by całkowicie je pokryła. Pasteryzujemy ok. 15 – 20 minut.

Porady

Można zrezygnować z dodawania do zalewy gorczycy - w zeszłym roku nie dodałam jej, bo zapomniałam kupić i ogórki też były pyszne. Przed dodaniem do zalewy liść laurowy możemy pokruszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować