PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ogórki w zalewie musztardowejhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/08/271e52e0a0ff912f259d114154c6503c1ef113bf.jpeg22721704http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ogorki-w-zalewie-musztardowej-14
ok. 2 kg ogórków gruntowych
czosnek ( po 2 ząbki do każdego słoika)
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka octu
5 łyżek ulubionej musztardy
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki soli
Sposób przygotowania przepisu:
Ogórki w zalewie musztardowej
1.
Ogórki dobrze umyć, osuszyć. Czosnek obrać pokroić w plastry. Słoiki dobrze wyparzyć i wytrzeć do sucha. Do każdego słoika włożyć po 2 ząbki czosnku.
2.
Ogórki pokroić w ćwiartki i poukładać ciasno w słoikach.
3.
Zalewa: Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, musztardę, sól, wymieszać, zagotować. Gotować ok 7 min. Gorącą zalewą zalać ogórki, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem i pasteryzować ok 10 min.
4.
Pozostawić ogórki odwrócone do czasu całkowitego ostygnięcia. Ogórki są dobre do spożycia po ok dwóch tygodniach. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze