Ogórki małosolne (na sucho)

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczne, chrupiące, nie tracą pierwotnego koloru, gotowe do spożycia już po dwóch dniach i robi się je bardzo sprawnie.

  • 24 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 700 g ogórków gruntowych
    3 ząbki czosnku
    koper z baldachimem
    korzeń chrzanu ok. 10 cm
    1 płaska łyżka soli kamiennej
    1/2 łyżeczki gorczycy
    2 liście laurowe
    woreczek strunowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki Dodatki

Ogórki małosolne (na sucho) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, odciąć końcówki. Czosnek obrać, można zgnieść. Wszystkie składniki włożyć do worka strunowego, usunąć nadmiar powietrza i zamknąć. Wstrząsnąć workiem, tak aby dokładnie wymieszały się jego składniki. Worek włożyć do lodówki na kilka godzin (ok. 4-5), co jakiś czas można lekko przemieszać workiem. Po tym czasie wyjąć je z lodówki i trzymać 20 godzin w temperaturze pokojowej. Gotowe do spożycia przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować