Aromatyczne, chrupiące, nie tracą pierwotnego koloru, gotowe do spożycia już po dwóch dniach i robi się je bardzo sprawnie.
24 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 700 g ogórków gruntowych
3 ząbki czosnku
koper z baldachimem
korzeń chrzanu ok. 10 cm
1 płaska łyżka soli kamiennej
1/2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
woreczek strunowy
Ogórki małosolne (na sucho) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć, odciąć końcówki. Czosnek obrać, można zgnieść. Wszystkie składniki włożyć do worka strunowego, usunąć nadmiar powietrza i zamknąć. Wstrząsnąć workiem, tak aby dokładnie wymieszały się jego składniki. Worek włożyć do lodówki na kilka godzin (ok. 4-5), co jakiś czas można lekko przemieszać workiem. Po tym czasie wyjąć je z lodówki i trzymać 20 godzin w temperaturze pokojowej. Gotowe do spożycia przechowywać w lodówce.
Komentarze