Cukinia marynowana w occie

  • wyświetlono: 138605 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna cukinia marynowana, idealna na kanapki. Warto przygotować co najmniej kilka słoików latem, kiedy cukinie są młode i po prostu bardzo smaczne. Cukinia marynowana przyda się zimą! Możecie dodać ją także do sałatek. Robię ją od kilku lat, wszystkim bardzo smakuje, więc polecam! Sprawdźcie przepis na cukinię marynowaną w occie.

bogusia82

Składniki

3-3,5 kilograma cukinii

Zalewa:

4 szklanki wody

1 szklanka octu

3 łyżeczki soli

1 szklanka cukru

Dodatkowo na każdy słoik(0,75 l):

1 baldachim kopru

3 ziela angielskie

5 ziaren pieprzu

2 liście laurowe

1,2 łyżeczki gorczycy

Sposób przygotowania przepisu:

Cukinia marynowana w occie

  • 1. Cukinie myjemy nie obierając, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Za pomocą tarki lub szatkownicy kroimy w cienkie plastry.Do każdego słoika wkładamy przyprawy i koper. Układamy pokrojoną cukinię, dość ciasno. Składniki zalewy mieszamy, zalewamy cukinię poukładaną w słoikach.Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania.

Cukinia marynowana – przepis prosty

Marynowanie cukinii to świetny sposób na zakonserwowanie tego warzywa na zimę. Marynowana cukinia ma lekko kwaskowy smak, nie traci za to swojej jędrności i delikatności. Zalewa do cukinii marynowanej w naszym przepisie powstaje na bazie octu, wody, soli i cukru. Bardzo ważne jest trzymanie się odpowiednich proporcji, podanych w przepisie. Dzięki temu mamy gwarancję, że cukinia marynowana będzie miała odpowiedni smak, a przetwory się nie zepsują.

Cukinia marynowana w occie może być przygotowywana z dodatkiem rozmaitych przypraw. Piękny żółty kolor i lekko korzenny smak uzyskamy dodając do słoików kurkumę, innym pomysłem jest przygotowanie cukinii w zalewie musztardowej.

Cukinia marynowana na zimę

Cukinia marynowana może być pokrojona w plasterki, ale jeśli chcecie mieć dłuższe paski cukinii na przykład do sałatki, możecie pokroić warzywo inaczej. Ważne, żeby zmieściło się do słoików. Najlepiej kupić zestaw jednakowych słoików – nie dość, że będą miały jednakową pojemność, to nie ma ryzyka, że pomylicie zakrętki. Do wekowania cukinii dobre są wysokie słoiki, można też wybrać te z dodatkową uszczelką, zapinane na klips.

Tak przygotowana cukinia marynowana z pewnością będzie smakować świetnie!

Porady

Ilość cukini zależy od tego ile chcemy zrobić słoików.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaCukiniado obiaduna kanapkicukinia marynowanacukinia marynowana w occie

Komentarze

Podobne przepisy

Śliwki w occie

Dodane przez: rena123

Szybkie śliwki w occie

Sezon na śliwki w pełni. Warto...

Cukinia marynowana

Dodane przez: Ola1984

Cukinia marynowana

Przepis na marynowaną cukinię pochodzi...

Cukinia marynowana

Dodane przez: Beata07

Cukinia marynowana

cukinia-prawie jak ogórki konserwowe

Marynowana cukinia a'la ananas

Dodane przez: Konto nieaktywne

Marynowana cukinia a'la ananas

Słodka, aromatyczna, smaczna cukinia....

grzybki marynowane

Dodane przez: majka190382

Zalewa do grzybów w occie

Jak zrobić smakowite, marynowane...

Marynowana cukinia w zalewie octowej.

Dodane przez: weronika63

Marynowana cukinia w zalewie octowej

Cukinia marynowana w zalewie octowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE