Cukinia marynowana w occie

4.2 (226 ocen)

Bardzo smaczna cukinia marynowana, idealna na kanapki. Warto przygotować co najmniej kilka słoików latem, kiedy cukinie są młode i po prostu bardzo smaczne. Cukinia marynowana przyda się zimą! Możecie dodać ją także do sałatek. Robię ją od kilku lat, wszystkim bardzo smakuje, więc polecam! Sprawdźcie przepis na cukinię marynowaną w occie.

Składniki:

  • 3-3,5 kilograma cukinii

    Zalewa:

    4 szklanki wody

    1 szklanka octu

    3 łyżeczki soli

    1 szklanka cukru

    Dodatkowo na każdy słoik(0,75 l):

    1 baldachim kopru

    3 ziela angielskie

    5 ziaren pieprzu

    2 liście laurowe

    1,2 łyżeczki gorczycy
Wystaw ocenę:

4.2 (226 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kanapki Dodatki

Cukinia marynowana w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy nie obierając, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Za pomocą tarki lub szatkownicy kroimy w cienkie plastry.Do każdego słoika wkładamy przyprawy i koper. Układamy pokrojoną cukinię, dość ciasno. Składniki zalewy mieszamy, zalewamy cukinię poukładaną w słoikach.Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania.

Porady

Ilość cukini zależy od tego ile chcemy zrobić słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Cukinia marynowana – przepis prosty

Marynowanie cukinii to świetny sposób na zakonserwowanie tego warzywa na zimę. Marynowana cukinia ma lekko kwaskowy smak, nie traci za to swojej jędrności i delikatności. Zalewa do cukinii marynowanej w naszym przepisie powstaje na bazie octu, wody, soli i cukru. Bardzo ważne jest trzymanie się odpowiednich proporcji, podanych w przepisie. Dzięki temu mamy gwarancję, że cukinia marynowana będzie miała odpowiedni smak, a przetwory się nie zepsują.

Cukinia marynowana w occie może być przygotowywana z dodatkiem rozmaitych przypraw. Piękny żółty kolor i lekko korzenny smak uzyskamy dodając do słoików kurkumę, innym pomysłem jest przygotowanie cukinii w zalewie musztardowej.

Cukinia marynowana na zimę

Cukinia marynowana może być pokrojona w plasterki, ale jeśli chcecie mieć dłuższe paski cukinii na przykład do sałatki, możecie pokroić warzywo inaczej. Ważne, żeby zmieściło się do słoików. Najlepiej kupić zestaw jednakowych słoików – nie dość, że będą miały jednakową pojemność, to nie ma ryzyka, że pomylicie zakrętki. Do wekowania cukinii dobre są wysokie słoiki, można też wybrać te z dodatkową uszczelką, zapinane na klips.

Tak przygotowana cukinia marynowana z pewnością będzie smakować świetnie!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować