OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

5 (158 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Nie zawsze jest gdzie zrobić ogórki małosolne, czasem brakuje słoja czy glinianego naczynia, z pomocą przychodzi woreczek foliowy, dzieki któremu przygotujemy w szybki sposób pyszne, zachowujące naturalny kolor małosolniaczki. Przepis z kuchni rosyjskiej

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
    1 kawałek korzenia chrzanu
    1 liść chrzanu
    2 liście wiśni
    kilka gałązek koperku
    1 łyżka soli
    torebka foliowa
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne na sucho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórkom odcinamy końcówki. Przekładamy do torebki foliowej. Wrzucamy do
    środka wszystkie przyprawy, posypujemy solą,dobrze przemieszamy
    zawartośc w środku, zamykamy torebkę, odstawiamy do lodówki na ok 3-4
    godziny. Po tym czasie wyjmujemy odstawiamy na dobę w temp pokojowej.
    Ogórki wychodzą w smaku jak małosolne, ale zachowują swój ładny
    zielony kolorek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować