Ogórki małosolne

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moje pierwsze ogórki w tym roku :) zapach w kuchni bezcenny...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg ogórków
    3-4 ząbki czosnku
    kilka gałązek koperku
    woda+sól kamienna
    zalewa w skali 1:1
    1litr wody + 1 łyżka soli
    kilka umytych liści od wiśni
    można dodać korzeń chrzanu (ja nie lubię,ale mąż lubi więc czasem dodaję)
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Ogórki myjemy i wkładamy na godzinę do zimnej wody.
  • ogórki 2. Następnie do umytego słoika wkładamy na dno ząbek czosnku i gałązkę koperku. Kładziemy ogórki, a między ogórki wkładamy kawałki czosnku i gałązki koperku i liście.
  • ogórki 3. Tak wygląda przygotowany słój z ogórkami.
  • zalewa solna 4. Zalewa solna:
    proporcja na 1 litr ciepłej wody i 1 łyżkę soli kamiennej.
  • zalewa solna 5. Dobrze wymieszaj sól z wodą.
  • zalewamy ogórki 6. Zalewamy ogórki wodą z solą.
  • ogórki 7. Woda musi zakryć wszystkie ogórki.
  • ogórki 8. Tak przygotowane ogórki odstawić na 3 dni.

Porady

Jeśli chcemy zrobić ogórki do słoika na zimę dodajemy koper z kwiatem, korzeń chrzanu, czosnek, liście wiśni. Można również na 1 litr wody dać 1,5 łyżki soli kamiennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować