Moje pierwsze ogórki w tym roku :) zapach w kuchni bezcenny...
1 godz. 10 min
Składniki:
1 kg ogórków
3-4 ząbki czosnku
kilka gałązek koperku
woda+sól kamienna
zalewa w skali 1:1
1litr wody + 1 łyżka soli
kilka umytych liści od wiśni
można dodać korzeń chrzanu (ja nie lubię,ale mąż lubi więc czasem dodaję)
Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy i wkładamy na godzinę do zimnej wody.
2.Następnie do umytego słoika wkładamy na dno ząbek czosnku i gałązkę koperku. Kładziemy ogórki, a między ogórki wkładamy kawałki czosnku i gałązki koperku i liście.
3.Tak wygląda przygotowany słój z ogórkami.
4.Zalewa solna:
proporcja na 1 litr ciepłej wody i 1 łyżkę soli kamiennej.
5.Dobrze wymieszaj sól z wodą.
6.Zalewamy ogórki wodą z solą.
7.Woda musi zakryć wszystkie ogórki.
8.Tak przygotowane ogórki odstawić na 3 dni.
Porady
Jeśli chcemy zrobić ogórki do słoika na zimę dodajemy koper z kwiatem, korzeń chrzanu, czosnek, liście wiśni. Można również na 1 litr wody dać 1,5 łyżki soli kamiennej.
Komentarze