Ogórki małosolne z chilli i miodem

4.48 (199 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Do dań z grilla czy na kanapki polecają się ogórki małosolne ale w nieco innej wersji z miodem i chilli - pysznie i oryginalnie :D

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
    1 papryczka chilli
    1 łyżka miodu
    1 litr wody
    1 łyżka soli
    2 plasterki chrzanu (lub 1 liść chrzanu)
    1-2 gałązki koperku
    1 ząbek czosnku
    Liść dębu lub wiśni
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne z chilli i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

    Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki.

    Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków dodajemy, plasterek chrzanu ,klika plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chilli, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chilli. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chilli i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć aby woda i miód się wymieszały) i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (najlepiej przetrzymać je 24 godziny).

    Ogórki fajnie komponują się z mięsami z grilla ale sprawdzają się też świetnie jako dodatek do kanapek, polecam :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować