Ogórki Małosolne

  • wyświetlono: 747 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 2

Pierwsze ogórki gruntowe zawsze muszą być małosolne,oczywiście znikają w locie :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 1 porcje
  • 15min

Składniki

3 litrowy słoik

1 kg ogórków gruntowych niezbyt dużych
kilka ząbków czosnku
koper kilka gałązek
kawałek korzenia chrzanu
kilka liści wiśni
sól kamienna do przetworów
woda z kranu

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki Małosolne

  • Ogórki małosolne.1. Ogórki dobrze umyć,czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół,chrzan obrać i pokroić na mniejsze kawałki,koper opłukać.
    Układać w słoju ogórki i przekładać na przemian dodatkami.
    Liście wiśni mogą być a nie muszą,jeśli nie mam pod ręką to nie daje.
    Całość zalać osoloną wodą w proporcji 1 czubata łyżka stołowa na litr wody,dobrze wymieszać.
    Ogórki powinny być całe zalane zalewą,odstawić w zacienione miejsce na 3 dni.
    Gdy woda mętnieje ogórki są już gotowe.

Porady

Ogórki są dobre po 3-5 dniach w zależności od wielkości ogórków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

koper#obiad#kolacja#warzywa#ogórkimałosolne#ogórki#zaprawy#przegryzka#czosnek#chrzan

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki

Dodane przez: angelika84

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Domowe pyszne ogórki.

Małosolne

Dodane przez: rzelkazag

Ogórki małosolne

Sezon na ogórki trwa w najlepsze,...

image-0k5wrqy

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki małosolne

Sezonowe, pyszne ogórki małosolne!

Ogórki małosolne "na sucho"

Dodane przez: rena123

Ogórki małosolne "na sucho"

Na taki sposób przygotowania ogórków...

image-0cihwl6

Dodane przez: KuchniaPoli

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to wspaniała przekąska...

Ogórki małosolne

Dodane przez: MagdalenaS

Ogórki małosolne

Sezon ogórkowy w pełni. Ogórki...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.