Kiszone ogórki

  • wyświetlono: 1441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Zajęło mi kilka sezonów ogórkowych by utworzyć smak idealny dla mnie i mojej rodziny. Po kilku latach okazało się, że smak tych właśnie ogórków kiszonych jest idealny nie tylko dla mojej rodziny :) To już było wielkie uznanie dla mnie :)

IMG_3861
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ogórki
korzenie chrzanu
liście chrzanu
łodygi i kwiat kopru
czosnek
liście winogron
sól do przetworów
woda zimna

Sposób przygotowania przepisu:

Kiszone ogórki

  • 1. Na 1 litr zimnej wody wsypuję 1,5 łyżki soli.
    Można odrobinę wody zagrzać i rozpuścić w niej sól.
    Ogórki upycham w słoiku i dodaję do każdego korzeń chrzanu, kawałek liścia chrzanu, 4-5 ząbków czosnku i sporą część łodygi kopru z częścią kwiatu, liść winogrona. Zalewam to wodą z rozpuszczoną solą i odstawiam do spiżarki.
    W momencie jak zaczynają się kisić może wyciekać solanka. Dokręcam więc wieczka, czasami nawet dwa razy dziennie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ogórkiogórki kiszonePrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki kiszone

Dodane przez: Klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

Ogórki kiszone

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki kiszone

Ogórki, które zawsze muszą być...

ogórki kiszone

Dodane przez: Beata12

Ogórki kiszone

Próbowałam wiele przepisów na ogórki...

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

image-1waie4r

Dodane przez: Yenn21

Ogórki kiszone

Ogórki według tego przepisu są...

Mmmm pyszne, świeże prosto z ogrodu

Dodane przez: lenaTrzebnica

Ogórki kiszone

Przepyszne, twarde nadające się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE