Kiszone ogórki

  • wyświetlono: 1125 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Zajęło mi kilka sezonów ogórkowych by utworzyć smak idealny dla mnie i mojej rodziny. Po kilku latach okazało się, że smak tych właśnie ogórków kiszonych jest idealny nie tylko dla mojej rodziny :) To już było wielkie uznanie dla mnie :)

IMG_3861
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ogórki
korzenie chrzanu
liście chrzanu
łodygi i kwiat kopru
czosnek
liście winogron
sól do przetworów
woda zimna

Sposób przygotowania przepisu:

Kiszone ogórki

  • 1. Na 1 litr zimnej wody wsypuję 1,5 łyżki soli.
    Można odrobinę wody zagrzać i rozpuścić w niej sól.
    Ogórki upycham w słoiku i dodaję do każdego korzeń chrzanu, kawałek liścia chrzanu, 4-5 ząbków czosnku i sporą część łodygi kopru z częścią kwiatu, liść winogrona. Zalewam to wodą z rozpuszczoną solą i odstawiam do spiżarki.
    W momencie jak zaczynają się kisić może wyciekać solanka. Dokręcam więc wieczka, czasami nawet dwa razy dziennie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ogórkiogórki kiszonePrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

ogórki kiszone

Dodane przez: klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

Mmmm pyszne, świeże prosto z ogrodu

Dodane przez: lenaTrzebnica

Ogórki kiszone

Przepyszne, twarde nadające się...

image-1waie4r

Dodane przez: Yenn21

Ogórki kiszone

Ogórki według tego przepisu są...

OGÓRKI KISZONE PRZEPIS TRADYCYJNY

Dodane przez: suzana

Ogórki kiszone - przepis tradycyjny

Starodawny,tradycyjny przepis na...

Ogórki Kiszone

Dodane przez: LucyG

Ogórki Kiszone

Sezon ogórkowy w pełni wiec warto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE