Odrywany chlebek ziołowo - czosnkowy

  • wyświetlono: 400 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

to król imprez, przyjęć, grilla, rodzinnych spotkań i można by tak wymieniać bez końca. Jest przepyszny, puszysty i o cudownym kuszącym zapachu - ciężko mu się oprzeć ;) idealny zarówno sam jak i do różnego rodzaju dipów warzywnych.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 3 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

( z podanych porcjo wyszły mi 3 chlebki w keksówce rozmiarów ok. 35 cm )

750 g mąki
1 opakowanie 8 g drożdży suszonych instant lub 25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
duża szczypta soli

masełko ziołowo - czosnkowe:

100 g miękkiego masła
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanej zielonej natki z czosnku
garść posiekanego koperku
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
garść posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka pasty szpinakowej lub garść bardzo drobno posiekanego młodego szpinaku

dekoracja:

1 łyża posiekanej zielonej natki z czosnku
garść utartego sera żółtego do posypania wierzchu

papier do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Odrywany chlebek ziołowo - czosnkowy

  • Odrywany chlebek ziołowo - czosnkowy1. Miękkie masełko mieszamy dokładnie z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na jakieś 2-3 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj cienko masełkiem ziołowo - czosnkowym. Następnie pokrój na pasy które składaj w harmonijkę i układaj obok siebie w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe chlebki posyp po wierzchu posiekaną zieloną natką czosnku i startym serem żółtym. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 -35 min.

    ( nie martw się, że są luki pomiędzy ciastem bo ciasto teraz i podczas pieczenia urośnie i wypełni luki ).

    Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp. 180 stopni. i piecz ok. 30-35 minut. aż chlebek lekko się zarumieni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniaw_kilka_chwillatoczosnekszpinakurodzinykoperekchlebprzystawkiszczypiorekpietruszkaprzyjęcieGrillprzyjęciasylwesterzakąskipiknikwakacjeimieninyimprezyziolamasloodrywany_chlebekczonek_niedzwiedziodrywany_chlebek_ziolowyimprezowy_chlebekchlebek_ziolowysmaczny_chlebziolowy_chlebodrywany_chlebchleb_piknikowypieczywo_na_grillachleb_czosnkowy

Komentarze

Podobne przepisy

odrywane bułeczki

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Odrywane bułeczki-ślimaczki czosnkowo-ziołowe

Najlepszym ratunkiem na przeziębienie...

CHLEBEK ODRYWANY

Dodane przez: poezjasmaku

CHLEBEK ODRYWANY

CHLEBEK KTÓRY PROPONUJE NADAJE...

chlebek

Dodane przez: JulkaTomeczek

Chlebek ziołowo- czosnkowy

Pyszny domowy chlebek z aromatycznym...

Dodane przez: magdalenka23_23

CHLEBEK ZIOŁOWO CZOSNKOWY

CHLEBEK DOSKONAŁY DLA OSOB NA DIECIE...MOJ...

Odrywany chlebek z ziołami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Odrywany chlebek z ziołami

Domowy chlebek bez konserwantów,...

Serbski chlebek, odrywany.

Dodane przez: Armi As

Serbski chlebek odrywany

Obiadu dziś nie robiłam, ale za...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE