Odrywany chlebek czosnkowy

4.94 (209 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jakie to dobreee! Ten odrywany chlebek naprawdę jest nieziemsko smaczny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    15 g drożdży świeżych
    350 g mąki
    1 łyżeczka cukru
    60 g masła
    150 ml mleka
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta pieprzu

    Nadzienie:

    masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki startej mozzarelli
    szczypta ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.94 (209 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Sosy

Odrywany chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • odrywany chlebek 1. Krok 1

    Do kubka wrzucamy pokruszone drożdże, cukier oraz 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz pieprzu.
    Krok 2

    Zagniatamy gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbytnio mąką bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
    Krok 3

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy na kształt długiego prostokąta.
    Krok 4

    Następnie prostokąt dzielimy na równej wielkości mniejsze prostokąty, smarujemy czosnkowym masełkiem, posypujemy starta mozzarellą, ziołami prowansalskimi, każdy prostokąt zwijamy w pół.
    Krok 5

    Do wysmarowanej keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) kilka zwiniętych prostokątów (ich łączeniem do góry). Piec około 27-30 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować