REKLAMA

Chlebek odrywany serowo-czosnkowy

wyświetlono: 477 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łatwe, efektownie wygląda i świetnie smakuje. Film z przepisem znajdziesz na moim kanale YouTube - Gotowanie Po Mojemu

opublikowany: 14.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    30 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    300 ml ciepłego mleka
    60 ml oliwy

    Dodatkowo:
    150 g masła
    5-6 ząbków czosnku
    sól i pieprz do smaku
    zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek
    100-150 g tartego żółtego sera
Ocena:

(średnia 4.83 z 6 głosów)

Jak zrobić Chlebek odrywany serowo-czosnkowy?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, dokładnie wymieszać, dodać 2 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Resztę składników na ciasto wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto będzie lekko kleiste.

    W tym czasie przygotować masło. Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem.

    Okrągłą formę do pieczenia o śr. 26 cm wysmarować masłem.

    Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na cienki prostokąt ok. 50x40 cm. Całość wysmarować dokładnie masłem czosnkowym, a na połowie rozsypać tarty ser. Na połowę z serem nałożyć drugą część ciasta, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i przekładamy na formę. Kolejne zwinięte paski układamy wokół brzegu aż do środka.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. 25 minut do zrumienienia.

    Polecam, bo chlebek jest przepyszny!

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha Joanna Poprostupycha

Odrywany chlebek czosnkowy

Jakie to dobreee! Ten odrywany chlebek naprawdę jest nieziemsko smaczny.

kategoria: Pieczywo chleb Sosy opublikowany: 02.01.2017 | wyświetlono: 24777 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 2
Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny P6221168

Odrywany chlebek bąbelkowy

Odrywany chlebek z masłem czosnkowym

kategoria: Pieczywo chleb ciasto drożdżowe Przekąski opublikowany: 15.01.2020 | wyświetlono: 1339 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE