Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łatwe, efektownie wygląda i świetnie smakuje. Film z przepisem znajdziesz na moim kanale YouTube - Gotowanie Po Mojemu
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
300 ml ciepłego mleka
60 ml oliwy
Dodatkowo:
150 g masła
5-6 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek
100-150 g tartego żółtego sera
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, dokładnie wymieszać, dodać 2 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Resztę składników na ciasto wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto będzie lekko kleiste.
W tym czasie przygotować masło. Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem.
Okrągłą formę do pieczenia o śr. 26 cm wysmarować masłem.
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na cienki prostokąt ok. 50x40 cm. Całość wysmarować dokładnie masłem czosnkowym, a na połowie rozsypać tarty ser. Na połowę z serem nałożyć drugą część ciasta, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i przekładamy na formę. Kolejne zwinięte paski układamy wokół brzegu aż do środka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. 25 minut do zrumienienia.
Komentarze