Nuggetsy z kurczaka

3.08 (13 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Takie nuggetsy z kurczaka można przygotować z mgnieniu oka, potrzebujesz tylko pierś z kurczaka, ser i bułkę tartą, to są podstawowe składniki. Moje nuggetsy smażyłam na patelni, ale Ty jeśli wolisz możesz je upiec w piekarniku, żeby były lżejsze i mniej kaloryczne. Możesz również przygotować większą ilość i zamrozić, dzieciaki uwielbiają takie obiadki, wiem co mówię. Ja przygotowuje od razu z podwójnej porcji za jednym brudzeniem malaksera i za jednym brudzeniem rąk. Świetnie też sprawdzą się na spotkaniach w gronie znajomych oraz imprezach dla dzieci. Mój syn czasem nawet woła na kolacje z frytkami, także wtedy wyciągam tylko z zamrażalnika i po sprawie. Przygotowuje nasze ulubione sosy i każdy jest zadowolony. To takie szybkie i nowoczesne danie myślę, że przypadnie do gustu małym i dużym.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
    3 sznytki chleba – możesz zastąpić chlebem tostowym lub kajzerką
    50 ml mleka
    50 g sera żółtego
    sól i pieprz do smaku
    tymianek do smaku – opcjonalnie
    1 łyżka ulubionej przyprawy do drobiu – opcjonalnie

    Panierka

    mąka pszenna
    bułka tarta
    2 jajka
    sól i pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3.08 (13 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Nuggetsy Ser

Nuggetsy z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka umyć osuszyć, następnie pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do malaksera. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki chleb, wlać mleko i dodać przyprawy. Całość wyrobić malakserem na jednolitą i gładką masę.
    Całość przełożyć do miski, zetrzeć na drobnych oczkach tarki ser, wymieszać dokładnie łyżką lub ręką.
    Przygotować 3 głębokie talerze, do jednego wsypać mąkę, do drugiego jajka – roztrzepać je z solą i pieprzem do smaku, a do 3 wsypać bułkę tartą.
    Do nabierania mięsa użyłam małej łyżeczki. Nabierz łyżeczką dość sporą porcje mięsa, następnie zsuń palcem do mąki, obtocz w mące formując zgrabne kąski (nie musisz tutaj jakoś specjalnie się starać, nuggetsy nie muszą być kształtne jeden w jeden, bo przecież te dostępne na rynku w znanych sieciówkach, również nie są jeden w jeden tego samego kształtu i rozmiaru).
    Następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane nuggetsy są gotowe do smażenia, możesz je również upiec w piekarniku, jeśli liczysz kalorie.
    Rozgrzej na patelni olej i smaż na rumiano. Gotowe wyjmuj na talerz wyłoży ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    U mnie podane z pieczonymi ziemniaczkami, ale jeśli chcesz je podać jak w fast foodach to wystarczy tylko, że przygotujesz frytki, oczywiście domowe najlepsze.

Porady

Użyłam cały filet z kurczaka, Ty możesz kupić gotowe już zmielone mięso drobiowe. Ser żółty możesz zastąpić serkiem mascarpone. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Jeśli chcesz je upiec w piekarniku to najlepsza będzie temp. 190-200 C, skrop je olejem i piecz ok. 20 min. do zarumienienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Filet z kurczaka Kurczak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować